Monday, 20 October 2014

Pengalaman pergi auction rumah lelong di Makhamah KL

Assalamualaikum readers :)

Today nak story pengalaman pergi naik Makhamah Tinggi Kuala Lumpur untuk bid rumah
Time tu dalam tahun 2011 juga sebelum nrl beli rumah di Kesuma Lakes tu nrl ada try pergi property public auction untuk bid satu rumah dlm taman rumah nrl juga.Masa tu first time nak pergi bid rumah (T_T)..pergi dengan ayah teman..Thanks ayah & ibu atas sokongan.:)

Alkisahnya bermula bila terpandang satu iklan papan
 kuning rumah lelong double story time balik kerja..masa tu ibu pun cakap ada rumah nak lelong kat tmn ni..cuba lah try!Kalau iklan papan kuning tu ofkos lah dgn agent kan..So try call agent & dia datang rumah..

Rumah Lelong ni wujud bila mana owner lama tak dapat nak bayar secara ansuran kepada pihak Bank yang dia pinjam..So Bank akan lelong rumah mereka.

source from google


Kelemahan Beli Rumah Lelong 
*tak boleh nak tengok dalam rumah*
*Kira macam tengok condition luar rumah or intai window*
Kira tawakal & berdoa jela semoga rumah tu good condition
*tak tahu if ada tunggakan bil or maintenance fees*
(owner baru yang kena settlekan semua nanti)
* masalah owner lama tak nak keluar rumah*
so before nak bid rumah kena tengok dulu rumah tu mcm mana okay!

Kelebihan Beli Rumah Lelong
*InsyaAllah dapat low price dari harga market*
*Masa nrl bid rumah double storey tu reserve price dia only RM117k*

Sebab nrl nak beli rumah lelong?
*Satu taman dengan ibu/ayah*
Jiran-jiran semua dah kenal best2
Depan rumah ada parking extra
Belakang umah ada reserve tanah boleh buat tanam pisang/betik :D haha

Tapi Allahswt lebih mengetahui..

Rumah itu bukan milik nrl okey :P
Sebab ada bidder lagi tinggi x silap naik sampai 138k( uncle Chinese)
Masa tu duit tak cukup nak bid lebih2
yang datang uncle2 abang2 wooh..tiba2 ada little Nurul pulak kat situ dgn ayah dia..haha..kelakor :D
xpe bukan rejeki..cuba lagi..InsyaAllah
pengalaman tu yang manis like madu kan..tehee

Preparation Sebelum Pergi Auction Day(Pengalaman Nurul)
1) Call Agent bagitau berminat nak bid rumah lelong yang dia iklankan tu
2)Agent datang rumah tunjuk surat Proclamation of Sale/Pengisytiharan Jualan Rumah.
   Dalam surat tu ada details pasal rumah & syarat-syarat (pls read carefully!)
3)Isi Borang
4)Tengok location & condition rumah (dlm tmn sendiri so senang nak cari)
5)Kena buat Bank Draf 10% dari jumlah harga rumah yang kita nak bid tu dekat bank atas nama Bank yang melelong tu(make sure ejaan semua betul). Belakang bank draf tu kena tulis Nama,I/C Address dan No Bid case.

Auction Day
Pls datang awal Makhamah strict sikit kalau bab2 masa pendaftaran ni
(if terlewat ikut budi bicara pihak Makhamah)
 Daftar before 9.30 pagi di Bilik Lelong, Bahagian Pelaksanaan
Makhamah Tinggi Kuala Lumpur, Aras 2, Syp Kiri,Komplek Makhamah Jalan Duta,KL
Makhamah ni besar jauh juga nak berjalan ke bilik lelong (T_T) 

source from wikipedia

Jumpa agent di sana and dia bagitahu la di mana & nak buat apa.FYI tugas agent hanya sampai process bid berakhir SAHAJA..lawyer & loan semua kena buat sendiri yea.So kalau pandai bid sendiri cuba lah belajar dari brother2 yang expert bab ni.

Masa sampai kena masukkan Bank Draf dan I/C together dalam satu ruang(tempat dia mcm ala-ala tempat nak masuk surat kat post office tu) if not mistaken.Lepas 9.30 pagi pendaftaran ditutup.

 Process bidding start dlm pukul 10.30 pagi.
Kena tunggu kat luar Bilik Lelong sampai giliran rumah kita.
Bila turn rumah nrl dah sampai nanti dia akan panggil masuk Bilik Lelong
(seorang sahaja yang masuk iaitu org yg mendaftar tu) 
so Little Nurul ni jela yang masuk.:P

Auctioneer akan beritahu details rumah tu & start process bidding start from reserve price & up and up & up sampai bidder paling tinggi..If kita nak bid lepas auctioneer sebuat price angkat tangan..if tiada bidder lain angkat 3 kali bunyi ketuk meja ala2 kat court dlm drama tula so rumah tu korang lah menang! hehee

Bidder rumah nrl tu adalah dlm bwh 10 org mcm tu.Bila dah ada pemenang kita keluar dan dia akan pulangkan I/C and Bank Draft tadi.

Sape yang berminat dengan rumah lelong boleh jenguk blog tuanbri ni :)

Balik lepas tu makan2..Nyum2

Ok Wassalam










2 comments:

Thanks for reading :)