Monday, 30 November 2015

IKEA Cheras

Assalamualaikum semua :)


IKEA baru saja buka cawangan baru dia di Cheras 19 November 2015

katanya IKEA terbesar di Malaysia :) sound nice huh

lepas ni kalau nak beli perabot rumah boleh la survey datang IKEA Cheras ni je





IKEA Cheras
No. 2A, Jalan Cochrane,
Taman Maluri,
55100 Kuala Lumpur.

Mon - Thur 9:30am - 10pm,
Fri - Sun, eve & on public holiday 9.30am - 11pm
Telephone: +603 7952 7575

Beberapa hari lepas open ceremony nurul,nabila & lya try pergi ke IKEA Cheras 
Jem juga nak masuk parking ambil masa dekat 1 jam sebab ramai orang berpusu-pusu
 tapi alhamdulillah dapat juga masuk parking :) 

Ikea Cheras

basement parking
hujan.

sampai je terus pergi Ikea Restaurant
beratur order food

beratur utk bayar pula
perut dah lapar tapi kena sabar.
cashiering


inilah yang kami makan!
ikea famous dgn meatball dia cuba saja :)



mineral water RM 1
soft drink RM 2 boleh refill

katanya surau kecil sgt! 
ikea kena follow jusco punya washroom & surau yang tip top




muka kenyang
alhamdulillah

lepas makan terus usha barang jom!


ikea ni pusat perabot layan diri
so ikea ada sediakan pensel,paper & pita ukur untuk customer semua.

1)survey barang

2)tulis kod barang

3)ambil sendiri barang di 
'self-service pick up area'
or minta bantuan staff ikea

4)bayar


ada computer untuk servis ikea planning tool boleh bantu untuk deko rumah.







cermin

frame




pinggan cawan

self-service pick up area
refer kod barang yg ditulis tadi & cari
barang sudah di pack dalam kotak just ambil dan bayar.

ada signboard lokasi barang

last station kaunter bayaran



shopping & wefie

selamat berkunjung!!

Friday, 6 November 2015

Prosedur Permohonan Kahwin Selangor

Assalamualaikum
Alhamdulillah today nurul nak share prosedur permohonan kahwin di Selangor
sebab nrl stay di Selangor so kena buat permohonan kahwin di Jabatan Agama Islam Selangor :)
JAIS mengguna pakai sistem online bagi permohonan kahwin yang di kenali sebagai
Sistem Nikah Cerai Rujuk Online
JAIS dah siap-siap bagi panduan lagi macam mana nak isi so boleh baca dengan teliti okey :)
make sure dalam laptop sudah ada install adobe reader
PANDUAN PENGGUNAAN SISTEM NCR ONLINE (pdf)



(Sistem Nikah Cerai Rujuk Online)
SISTEM NCR ONLINE



#Prosedur permohonan haruslah dimulai dari pihak lelaki dahulu
 bila sudah settle borang diserah kepada pihak perempuan#



1.Hadir Kursus Kahwin

2.Isi Borang Online (Borang 2A) di Sistem NCR online dan print


3.Lampirkan dokumen sokongan ikut senarai semak (salinan saiz A4)
Buat HIV Test (klinik /hospital kerajaan sahaja) valid 6 bulan

4.Dapatkan Pengesahan dari Penolong Pendaftar Nikah(PPN) Kariah setempat.
Boleh Tanya Pejabat Agama Daerah atau pihak masjid.
(masa nak minta pengesahan penolong pendaftar nikah kena datang bersama 2 orang saksi lelaki berumur 18 tahun ke atas dan mengenali pemohon ).Pemohon dan saksi sign depan PPN.

5.Dapat Kebenaran Berkahwin di Pejabat Agama Islam Daerah.
Saksi tidak perlu ikut.Ada bayaran RM10.Tempoh sah 3 bulan.

6.Serahkan Surat Kebenaran Berkahwin kepada pihak perempuan.



  



Prosedur permohonan kahwin nurul (pihak perempuan)

1.Hadir Kursus Kahwin

2.Isi Borang Online (Borang 2C dan 2D) di Sistem NCR online dan print

3.Lampirkan dokumen sokongan ikut senarai semak (salinan saiz A4)
Buat HIV Test (klinik kerajaan sahaja).valid 6 bulan so boleh plan


Masjid Cheras Jaya

4.Dapatkan Pengesahan dari Penolong Pendaftar Nikah Kariah tempat masing-masing
(Tanya pihak masjid atau pejabat agama Islam daerah)

#Bawa Surat Kebenaran Berkahwin pihak lelaki
masa nak mohon pengesahan penolong pendaftar nikah.
Datang bersama wali, 2 orang saksi lelaki
(saksi ni bukan saksi yang time nikah tu ni saksi untuk pengesahan borang paling senang boleh guna adik beradik lelaki berumur 18 tahun ke atas atau orang yang mengenali pemohon )

5.Sudah dapat pengesahan dan cop boleh la bawa borang untuk dapatkan Kebenaran Kahwin di Pejabat Agama Islam Daerah masing-masing.Bawa duit RM 10 untuk bayaran.Siap dalam satu hari & tidak perlu lagi bawa saksi.


Nurul mendapat kebenaran kahwin di Pejabat Agama Islam Daerah (PAID)Hulu Langat
Surat Kebenaran Kahwin sah tempoh selama 3 bulan dari tarikh dikeluarkan.

Akad Nikah Day

Surat Kebenaran Berkahwin di serah kan kepada juru nikah sebelum akad nikah berlangsung.Boleh pass kat ayah or abang.
 Ada bayaran dikenakan sebanyak RM 160
iaitu RM100 juru nikah RM 40 utk 2 saksi & RM20 pendaftaran kahwin.

Juru nikah nanti bagi satu slip kat suami untuk 
collect Surat Perakuan Nikah(sijil nikah) nanti.

7.Ambil Surat Perakuan Nikah di PAID
boleh try call untuk pengesahan sama ada sudah siap atau belum.
Suami dan isteri saja boleh ambil Surat Perakuan Nikah.
Surat wakil serta salinan MYKAD pasangan dan wakil dikemukakan if pasangan tak dapat hadir. :)


8.Buat Kad Nikah (^_^)


SENARAI SEMAK PEREMPUAN

Sumber : www.jais.gov.my
Kak Farah Wahida


Cara Buat Kad Nikah Pasangan di Selangor

Assalamualaikum
Nurul nak post pasal cara nak buat kad nikah bagi pasangan pengantin di Selangor
Kad nikah ni size macam kad pengenalan kita saja so senang nak bawa pergi mana-mana untuk pengesahan yang kita ni dah sah berkahwin :)
Kad Nikah boleh dimohon di
Bahagian Perundangan Keluarga,
JAIS, Tgkat 4, Menara Selatan,
Bangunan Sultan Idris Shah,
40676,Persiaran Masjid Bukit SUK
03-55143463/3478
SYARAT MOHON KAD NIKAH
*Nikah di Selangor*
*Sudah ambil Surat Perakuan Nikah di Pejabat Agama Islam Daerah*
DOKUMEN PERLU DIBAWA
*Salinan Surat Perakuan Nikah (suami ATAU isteri)*
*Gambar size I/C suami DAN isteri*
*Duit bayaran RM40*
Pengambilan Kad Nikah boleh update dengan JAIS ya :)
Contoh Kad Perakuan Nikah Selangor
Notakaki: Thanks kepada kakak tersayang pasal kad nikah ni :)
Semoga mendapat rahmat Allahswt!


sumber rujukn :
 http://www.jais.gov.my/
Kak Farah Wahidah


Thursday, 5 November 2015

Tempat Beli Barang Kahwin

Assalamualaikum semua
Today nak share tempat nurul survey nak beli barang kahwin nurul
area Selangor dan KL
so kepada bride to be yang
tengah nak cari tempat beli barang kahwin boleh la baca :)
tempat ni memg kebanyakan b2b lain pun selalu pergi juga.
sebab murah dan banyak pilihan.
so apa kata korang try survey pula kan.


SEMUA HOUSE KL

Address: 3, Lorong Bonus 6 | Jalan Masjid India, Kuala Lumpur 50100, Malaysia (TripAdvisor)

Public Transport
for surveying
Star LRT Stesen Bandaraya (near Sogo) or
Star/Putra LRT Stesen Masjid Jamek (jalan kaki lalu kedai-kedai)
bole tanya orang bila sampai sana InsyaAllah dorang tahu :P


Car (Waze)


Semua House ada 3 tempat bole beli barang dekorasi untuk perkahwinan
spt hantaran,dulang, reben,bunga dan macam lagilah

Yen Riben (Basement)
Sin Yin (Basement)
Sayang You (5th Floor )

banyak pilihan dan harga pun murah :) boleh survey nanti


Kedai Yen Riben

Kedai Sin Yin

Sayang You nrl tak sempat singgah :P


FAH LEAN FLORAL BALAKONG




Tempat ni macam gudang jual barang-barang perkahwinan seperti deko hantaran,bunga etc
Affordable price!

No. 2 & 2A, Jalan 1/3,
Taman Industri Selesa Jaya
43300 Balakong, Selangor, Malaysia
10 am- 7 pm (everyday)

Transport : Car
(area kawasan perindustrian)


Fun N Cheer World Balakong

Lokasi agak tersorok bersebelahan dengan balakong home furniture
area Econsave Balakong  jalan  ke Bandar Tun Hussein Onn

Kedai serbaneka tingkat atas ada jual pelbagai dekorasi dan barang perkahwinan

Harga pun murah juga!



SOGO KL



www.klsogo.com.my

sogo

Address: 190, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur, Malaysia


Public Transport : Star LRT Stesen Bandaraya or Car

Sogo ada banyak branded shops untuk barang-barang hantaran macam perfume baju kasut handbag. Sogo selalu ada sales so B2B boleh la pergi beli barang untuk hantaran nanti :)

JUSCO or AEON 

 Banyak branded shops juga untuk beli barang hantaran kahwin


MITSUI OUTLET PARK SEPANG(MOP)_

www.mitsuioutletparkklia.com.my


Lebih kurang macam JPO (Johor premium outlet) tapi yang ni lokasi di Selangor :)
Banyak kedai barangan jenama buat hantaran boleh la beli kalau ada sales ke kan.
Mitsui time nrl kahwin tak sempat survey dah kahwin baru pergi haha

Public Transport
for saja jalan-jalan

KLIA Transit Train -> KLIA/KLIA
JADUAL KLIA TRAIN

Naik shuffle bus dari KLIA/KLIA2 -> Mitsui Outlet Park
Jadual Shuffle Bus MOP - KLIA/ KLIA2

Car (Waze)


JALAN TAR KL
(Jalan Tuanku Abd Rahman)
 & MASJID INDIA

Jln TAR

Public transport
Star LRT Stesen Bandaraya (near to JLN TAR)
or
 Star/Putra Stesen Masjid Jamek  (near to Masjid India)



LRT

Car (waze)
ada banyak lot parking di belakang kedai dan dalam bangunan
bayaran kira ikut jam

 Jalan TAR ada pelbagai gedung kain dan fabric
untuk buat baju pengantin,akad nikah or baju sedondon family :)
sepeti Gulatis Jakel Nagoya
kedai nak tempah jahit pun banyak boleh cuba survey sekitar situ.


JAKEL MALL
Jalan Munshi Abdullah KL

www.jakel.my

Sekarang sudah ada Jakel Mall so
lebih besar & banyak pilihan fabric perkahwinan boleh pilih nanti :)


Actually Semua House , SOGO ,JLN TAR ,JAKEL MALL & Masjid India semua dalam kawasan yang berhampiran saja cuma kena jalan kaki sedikit ikut laluan kedai-kedai untuk sampai.


GM PLAZA KLANG

http://www.gmklang.com/


Nurul tak pernah sampai lagi GM Plaza KL (Chow Kit) & GM Plaza Klang.
GM Plaza Klang lebih luas & byk pilihan.
just share dari orang saja yang ckp ni pusat borong barang.
boleh borong barang makanan atau barang2 door gift 
 juga boleh beli barang deko hantaran kahwin di sini.Pergilah try survey!

buka pukul 10 pagi
Alamat 
GM Klang Wholesale City,
Jalan Kasuarina 1,Bandar Botanic,41200 Klang Selangor


GOOD LUCK B2B :)
Semoga dipermudahkan segala urusan




Wednesday, 4 November 2015

My fav song : Tentang Seseorang

Assalamualaikum :)
 
 
Listening to my fav song
 
Tentang Seseorang
 
 
Lirik Lagu Tentang Seseorang - Melly Goeslaw

Teruntukmu hatiku, ingin ku bersuara
Merangkai semua tanya, imaji yang terlintas
Berjalan pada satu Tanya selalu menggangguku
Seseorang itukah dirimu kasih
Kepada yang tercinta inginku mengeluh
Semua resah di diri mencari jawab pasti
Akankah seseorang yang diinginkan kan hadir
Raut halus menyelimuti jantungku

Reff :

Cinta hanyalah cinta, hidup dan mati untukmu
Mungkinkah semua Tanya kau yang jawab
Dan tentang seseorang itu pula dirimu
Ku bersumpah akan mencinta

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com