Saturday, 29 October 2016

Action Camera Review:RD990 Full HD & Eken H8R 4K Ultra HD Wifi

Assalamualaikum semua :)

Today nurul nak review action camera yang nurul pernah guna.Action camera ni lebih kurang macam Go Pro tapi harga dia jauh lebih murah :)

First action camera nurul guna adalah RD990 Full HD Action Camera(yellow)
Nurul beli dari instagram GadgetOhGadget (Ijataben) dalam Rm400+ .servis bagus juga!
Dapat full accesories dalam beg cuma skrin belakang je takde yang buat nurul beli action camera baru dengan adik.

RD990 boleh connect wifi dengan phone guna app ActionCam990 dia.

RD990 Full HD Action Camera(yellow) 
credit to http://www.red5.co.uk/


contoh gambar dari RD990 action camera

adik nurul & cousin masa pergi stadium


Nurul beli action camera kedua jenis 
Eken H8R 4K Ultra HD Wifi Action Camera (silver)dengan harga RM 430 
dapat percuma 16GB Samsung MicroSD dan Easy Go Monopod.
Lazada jual dalam RM470 lepas diskaun.


Action camera ni ada skrin di belakang so nurul boleh tengok balik gambar2 yang dah di snap! Friendly user dan kualiti gambar juga okay not bad tau.

Eken H8R 4K ni juga boleh connect wifi dengan phone
 just install app Ez iCam dari App Store atau Play Store.

Kesimpulannya nurul lebih senang guna action camera Eken H8R 4K berbanding RD990 :) 
cuma Eken H8R dapat full accesories just dalam box berbanding RD990 dapat beg lawa.hahaha.

Go Pro ada rezeki lebih boleh try beli next time cuma accesories kena beli asing-asing berbanding action camera dapat full set terus.

Eken H8R 4K ultra HD 




Monopod boleh guna dengan remote

contoh gambar dari Eken H8R 4k 
ada setting tarikh dan masa

Eken H8R 4K

 RD990 dan Eken H8R ada provide waterproof casing 

kalau nak beli action camera Eken H8R 4k
boleh wassap +60 18-274 9792 

contoh gambar dari SJCAM 4000 milik kak Mia

cantik kan :)

action camera kalau ambil gambar time siang gambar sangat cantik
so amik la gambar tengah-tengah panas rembang
haha


wassalam :)

My Favourite Menu di The Chicken Rice Shop

Assalamualaikum semua:)

Today nurul nak story pasal my favourite menu di The Chicken Rice Shop sampai waiter kat situ pun dah hafal..haha : p

Menu favourite nurul kalau makan di The Chicken Rice Shop adalah 

Prime Honey BBQ Chicken Noodles request sauce BBQ  
dan air Famous Kuching 3 Layer Tea.

Alhamdulillah sedap sangat :)



Prime Honey Chicken Noodle (Wantan Mee) request BBQ sauce
RM 12.49


Famous Kuching 3 layer tea
RM 8.00



Harga Menu

Selamat Mencuba!

Tuesday, 25 October 2016

Pengalaman Naik Uber Car di Malaysia

Assalamualaikum semua :)

Today nurul nak share cara naik perkhidmatan servis Uber Car di Malaysia ni.
For my first experience using this Uber Car service 
Alhamdulillah everything sgt awesome!
Dapat driver Uber Car yang sangat baik dan peramah :)

Macam mana nak guna servis Uber Car?

1) Sila install 'Uber' dari Play Store atau App Store dalam phone dan Register.

2) Dia akan bagi verification code so just masukkan code terus dapat guna aplikasi Uber

3)Make sure anda ON kan gps location setting so Uber boleh detect lokasi anda berada.Kalau boleh tunggu di lokasi yang senang dituju seperti stesen bas dan lobi serta tempat yang boleh dicapai oleh gps.

4)Pilih lokasi yang hendak dituju.Anggaran harga juga dapat dilihat di aplikasi Uber.

5)Request Uber.
Pilih cara bayaran Cash/Kad


6)Uber akan bagitahu anda No Plat kereta,Nama driver,model kereta dan tempoh masa driver yang akan datang pick-up anda di lokasi.Uber akan tunjukkan map Uber Car itu bergerak sehingga sampai ke destinasi anda.

7)Anda juga bole contact driver Uber.

8)Tunggu sehingga Uber Car sampai dan pastikan kenderaan yang anda naik itu betul dan tepat.Boleh berkomunikasi dengan driver untuk kepastian.

9)Anda akan dikenakan charge jika anda cancel trip dalam tempoh masa kurang dari 5 minit Uber sampai di lokasi.

10)Anda hanya dikehendaki membayar tambang apabila anda telah selamat tiba dilokasi yang dituju.Driver Uber akan mengira tambang dan anda just perlu bayar sahaja :) juga ucapkan terima kasih.

11) Uber akan meminta anda untuk memberi rating kepada driver tersebut.

Selamat Mencuba!







Sunday, 23 October 2016

Hotel Review:Marina Cove Resort,Lumut

Assalamualaikum guys :)

Today nurul nak review

MARINA COVE RESORT
Jln Teluk Batik,32200 Lumut,Perak


05-683 6666


Facilities
Apartment concept
1 room (studio deluxe)
2 rooms (Premier Deluxe)
3 rooms(Premier Suite)
Hotel's Room
Penthouse


Cafeteria
Seminars,conferens & meeting facilities
Activities likes team building,jungle tracking,camping & sea activities
Gymnasium
Swimming pool/Theme Park
Wifi



Cara nak sampai ke Marina Cove Resort



Harga pada tahun 2016
Nurul ambil leaflet di lobby Marina Cove Resort






Info : Tidak boleh memasak dalam hotel/apartment ada cafeteria disediakan

Marina Cove Resort juga ada milik persendirian try google :)
Mana tahu boleh nego price 

Enjoy the pics



Lobby





sebelah parking ada kawasan pasir putih
area situ boleh buat Family/Company Days punya aktivities
better try booking

swimming pool bawah ni free

morning view



Theme Park
masuk kena bayar kecuali ada ambil package tertentu dari Marina Cove Resort





Nurul pergi punya milik persendirian
pintu masuk dan dapur tapi tidak dibenarkan memasak


Bilik 1 


Bilik 1 ada toilet dalam bilik lebih besar


Bilik 2



wash room ada dalam Bilik 1 & luar





Selamat Mencuba!


Beli Tiket Movie guna TGV MovieMoney

Assalamulaikum guys :)

Korang yang rajin tengok movie especially di TGV Cinemas better apply jadi member TGV MovieClub so that korang boleh kumpul movie money 10% bagi setiap transaction guna TGV MovieClub Card sama ada masa beli tiket movie atau beli makanan kat TGV cinema counter.Just tunjuk saja member card pada staff TGV cinemas.
Korang boleh apply jadi member via online atau pergi kaunter TGV Cinemas.




Untuk jadi member secara online
Just pergi ke website
Lepas tu click "MovieClub" akan keluar macam gambar atas ni.
Click "Sign Up Now"
Fill up apa-apa yang patut &payment RM30 sekali tu je dan movie freebies akan credit dlm account.
Collect card di TGV cinema dan
 bole "Activate online account "
Senang nak tengok movie money kita nanti.

Nurul dulu register jadi member kat TGV cinema counter terus tebus movie freebies(dia macam register terus dpt 2 free tiket + 1 regular popcorn set)
Ibarat bayar RM30 untuk 2 tiket juga alang-alang jadi member terus kan & dpt popcorn free lagi.

Lepas tu setiap kali pergi TGV Cinema korang just tunjuk card saja dah bole collect money movie korang.

BILA DAH BANYAK COLLECT MOVIE MONEY
Boleh la guna movie money tu beli tiket movie/makanan di TGV Cinema tanpa guna duit kita :)
Just inform staff dia masa urusan jual beli di kaunter cakap nak guna movie money kita.
Nanti staff dia just tolak dari Movie Money kita.

Boleh check balance Movie Money kat website juga.





Selamat mencuba!

Tuesday, 18 October 2016

Jom tukar ke KWSP Simpanan Shariah

Assalamualaikum guys

Bermula 8 August 2016
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
a.k.a
KWSP

telah melakukan inisiatif untuk mewujudkan dan menguruskan pelaburan dalam simpanan kwsp kita mengikut shariah yang akan dipantau oleh Jawatankuasa Penasihat Shariah yang dilantik KWSP.

100 billion dana patuh shariah telah diperuntukan bagi tahun 2017
Bagi melayakkan ahli KWSP mendapatkan tarikh kuat kuasa pilihan Simpanan Shariah pada 2017,ahli mestilah memilih untuk bertukar ke Simpanan Shariah sebelum 23 December 2016  tertakluk kepada baki dana yang tinggal.
Jika dana patuh shariah telah habis maka ahli kena tunggu untuk dana patuh shariah akan datang pula.

Ahli yang telah bertukar ke Simpanan Shariah tidak boleh kembali kepada Simpana Konvensional.


Dalam bulan August 2016 nurul pun pergi ke KWSP Kajang untuk tukar kepada Simpanan Shariah
masa awal-awal dulu memang ramai orang datang ke KWSP tapi pegawai KWSP Kajang sangat cekap dan pantas hanya tunggu beberapa minit  no.giliran sudah dipanggil pergi kaunter bawa kad pengenalan dan kena cop jari selepas itu pegawai KWSP akan bagi 1 salinan kepada kita sekejap saja sudah siap!

dalam beberapa hari akan dapat mesej melalui phone menyatakan permohonan kita sudah lulus.
Alhamdulillah :)


Selamat Mencuba!






Untuk bacaan lebih jelas boleh click pada gambar :)





sumber:www.kwsp.com.my





Monday, 3 October 2016

Holiday di Marina Cove Resort,Lumut Perak

Assalamualaikum semua :)


Pada hari Sabtu 1hb dan Ahad 2hb October 2016

Husband & Nurul
Bro Bang yee & Kak Mia
Bro cik(Hamka) & Kak Yati(my new friend)

kami sama-sama naik 1 kereta pergi
 kenduri aqiqah anak sahabat Bro Hamka tu di Padang Tembak
sambil bercuti di Marina Cove Resort dan sekitar Lumut Perak.

Bandar Lumut terkenal sejak wujudnya 
pangkalan Royal Malaysia Navy(TLDM)
di sana.

Lumut juga terkenal sebagai THE HOME OF NAVY


sumber dari wiki & google



Lumut yang terletak di daerah Manjung Perak
 juga terkenal dengan Pantai Teluk Batik,
Jetty Terminal to Pulau Pangkor,Lumut Waterfront,
Marina Island dan ikan bilis mata birunya serta pelbagai hasil laut.

KL ke Lumut Perak mengambil 
masa dalam 3 jam+-
Excited juga kembali ke sana sebab 
waktu kecil dulu pernah lah juga merasa tinggal di kuarters
Pangkalan Navy Lumut tu :)
Waktu ayah Navy

Enjoy the journey :)

Nurul & husband bertolak  pukul 3 petang dari Ampang ke Kalumpang 
dan dari sana lebih kurang selepas solat Asar
 kami naik kereta Wish Bro saja ke Marina Cove Resort Lumut Perak
boleh muat 6 orang

kami sampai jam 4.14pm
di Kalumpang dan parking di rumah Bro





kami singgah makan petang di Nasi Bamboo Sg Klah
kedai ni tutup pukul 6 petang nasib kami sempat sampai Alhamdulillah :)


Nasi Bamboo Sg Klah,Sungkai Perak



Udang beli 1 : RM 4 
Kami beli 3 RM12 percuma 1 cucuk sebab nak tutup kedai
Ayam Kampung Bunian :RM8 (sedap,pedas & manis)
1 Set Nasi Buluh ada ulam,sambal belacan,kuah kari,serabut kelapa RM2.50+- 
harga tahun 2016

jemput makan :)


tempat beli air

tempat beli makanan

suasana di Nasi Bamboo Sg Klah


selepas makan kami teruskan perjalanan menuju ke Marina Cove Resort

pukul 8:13 mlm kami sampai di Marina Cove Resort

Kak Mia & Kak Yati

lobby Marina Cove Resort
ramai family bercuti di sini sempena public holiday

Marina Cove Resort berharga RM200/per night

Reception 


signboard masuk ke Marina Cove Resort






pemandangan dari balcony

kami berkumpul dan bergerak ke kenduri aqiqah kawan Bro Hamka di Padang Tembak
nurul & hubby just join saja sebab ni geng Wish dorang..hahaha

makan nasi kenduri malam tu

dapat beg majlis aqiqah malam tadi :)

selepas tu kenduri kami bergerak ke Aeon Manjung
balik kami singgah 7e beli makanan dan minuman


2nd Day di Marina Cove Resort
bangun pagi dan cari breakfast di sekitar Lumut
kami makan di kedai tepi jalan berhadapan dengan pangkalan TLDM

Nurul & hubby makan Roti Canai 4 keping,Mee Sup air kopi panas dan teh ais 
Harga dalam RM 11 +-

pangkalan Navy

kuarters Navy

selepas breakfast kami balik semula ke Marina Cove Resort


pagi ni ramai family dah start buat aktiviti seperti mandi pool dan family day
memang riuh :) boleh dengar sampai atas

sebelah sana ada Marina Water Park kena bayar lain untuk masuk 

mandi pool bawah ni pun dah best :) free

Marina Cove Resort ni sesuai buat family day 
dan pelbagai aktiviti lain boleh refer website dia


selepas waktu Zohor kami balik pukul 2 petang
misi mencari lunch pula sekitar Lumut

kami singgah sini 
Kedai Makanan dan Minuman Silaturahim
tapi hampa sebab lauk-pauk banyak dah habis
ramai orang datang makan kedai ni.
famous juga 
Lokasi dia masuk simpang ke kiri dari pangkalan TLDM 
tepi jalan belah kanan saja

kami singgah lunch di sini Restoran D'Warisan Lumut
masih ada lauk-pauk lagi so kami just lunch di sini saja :)
Ramai juga orang datang di restoran ini.

selepas lunch kami bergerak ke Bandar Lumut 
untuk membeli ikan bilis mata biru dan snek sotong



pusing 2 kali nak cari parking

Bazaar Lumut


sila lah datang ke kedai Hasil Laut D'Ariff sebab ni kedai kawan Bro Hamka
baik sangat abang ni sebab dia buka macam-macam tester untuk kami.
kami pun borong macam-macam lah dari kedai ni.
masuk pekan Lumut cari lokasi sebelah kanan

bakul disediakan untuk memborong


ikan bilis mata biru famous di sini


parking dia kena beli kupon dekat kedai-kedai agen dia boleh beli
kami parking sekejap saja 

ni tokey kedai tu dan baju kuning tu wife dia
sila support abang ni okay datang ramai-ramai beli kat sini
servis terbaik

selepas selesai membeli kami singgah lumut waterfront
sini lah salah satu tempat terminal jetty untuk ke Pulau Pangkor




lumut waterfront



medan selera Lumut dan bangunan parking
boleh parking kereta untuk ke Pulau Pangkor

Stesen Bus Lumut

Terminal Jetty untuk ke Pulau Pangkor dan Pusat Kraf Lumut


pemandangan sepanjang jalan titi panjang
port memancing dan terletaknya kapal navy untuk pelawat



selepas keluar simpang dari jln titi panjang Lumut
 kami singgah kedai di tepi jalan





singgah kedai tepi jalan untuk minum air kelapa dan cempedak goreng

sedap

air kelapa 

selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Teluk Intan
sampai di sana pada waktu Maghrib dan singgah untuk solat di
Masjid Daerah Sultan Idris II Teluk Intan


Masjid Daerah Sultan Idris II Teluk Intan

Menara Condong Teluk Intan

selepas solat kami singgah makan malam di
D'Tepian Sungai Teluk Intan
kena bersabar sebab ramai pelanggan makan di sini
masakan sedap!

lokasi dia betul-betul tepi sungai


sesi memesan makanan dan menunggu makanan penuh sabar
abg amik order tu memg sgt peramah..haha


udang 1 kg ada gred juga 
kami pilih gred yang 1kg RM80
buat 2 masakan
kami pilih ikan cencaru & sayur sedikit,nasi serta air
masakan sedap dan puas hati :)
total semua RM135 

selesai makan kami terus balik ke Kalumpang ambil kereta
dan balik ke Ampang
2D1N holiday
Alhamdulillah

Selamat Berjalan!


Boleh baca review hotel juga MARINA COVE RESORT