Tuesday, 18 November 2014

Cara tukar nama TNB, SYABAS ,Cukai Pintu & IWK rumah

Assalamualaikum

entry ni dibuat sebagai rujukan semua
kalau ada ilmu baik share kan
nak explain face to face nrl busy sikit kerja hospital sorry tau :)
lagipun nanti ter miss & lupa!

hari tu nrl ada post pasal pengalaman & segala kos nrl beli rumah kan


FYI lepas beli rumah korang jangan happy sangat sebab ada baanyakk bayaran yang menanti
kalau duduk rumah strata or bertingkat mcm condo/apartment atau flat ada maintenance fees.


today nrl nak story pasal cara-cara nrl tukar nama pemilikan untuk

TNB
(Tenaga Nasional Berhad)
bil elektrik

SYABAS
bil air

Cukai Pintu
MPKj

IWK
(Indah Water Konsortium)
bil pembentungan

Actually ada lagi satu bayaran iaitu Cukai Tanah
Cukai Tanah ni Encik A memang dah tukar siap-siap atas nama nrl.Alhamdulillah
Cukai ni kena bayar mulai 1 Januari - 31 Mei setiap tahun.
Boleh check SINI utk more informations

bil cukai tanah

SILA BAWA PEN :) senang urusan

Cara Tukar Nama Bil TNB
Nrl buat di TNB Bangi ikut alamat rumah

Borang Pertukaran Nama(ada di kaunter)
Beli 2 setem HASIL RM10 (nrl beli di post office)
Salinan I/C
Salinan SnP/Geran
Duit cagaran bergantung ikut jenis rumah
double storey nrl kena RM250 bayaran cagaran
Bayaran Proses tukar nama :RM 3.00
Bil lama (standby duit if ada tunggakan kena setelkan dulu)
Simpan resit untuk tuntutan semula cagaran

TNB  website


Cara Tukar Nama Bil SYABAS (Kajang)

Borang pertukaran nama (ada di kaunter)
Salinan I/C
Salinan SnP
Bayaran cagaran RM100
Bil lama (kena setel tunggakan dulu)

SYABAS website




Cara Tukar Nama Bil Cukai Pintu (MPKj)

Di MPKj korang boleh pergi ke Jabatan Penilaian & Pengurusan Harta Tgkat 4 Menara MPKj

Bayaran cukai pintu tiap setengah tahun (kira 2x setahun) 
Jumlah bayaran bergantung pada kawasan

Pemilik kena inform Majlis Perbandaran dalam tempoh 3 bulan lepas pemilikan.
If korang stay rumah lain boleh tulis alamat surat menyurat dalam borang if not cukai tu dia hantar ke alamat rumah yang dibeli.

Borang tukar pemilikan (ada di pejabat)
Salinan I/C
Salinan SnP
Salinan Geran/Cukai Tanah
Salinan Bil Cukai Pintu Terkini

MPKj website untuk rujukan

borang 

 bil cukai pintu


Cara Tukar Nama Bil IWK

IWK nrl just guna FAX sahaja

Call IWK toll free 1800 883 495
Bagitahu details no akaun/ alamat rumah kepada pegawai bertugas
Pegawai IWK tu akan bagi tahu dokumen apa yang perlu difaks kan.
Nanti dia akan bagi satu no rujukan.

Dokumen yang diminta time nrl dulu
Salinan I/C
Salinan SnP (page 1,2, page ada sign & page terakhir)
Bil lama (kena setelkan tunggakan dahulu)
setiap salinan ni tulis no rujukan yang diberi.
Then Faks

Beberapa jam lepas tu call IWK double confirm documents received or tak.
Lepas tu IWK akan hantar surat ke rumah.
Bil IWK akan datang 3 bulan sekali. RM 8.00 sebulan

IWK website

ok sorry if latest info berlainan.
ni je yang mampu share
harap bermanfaat untuk semua

wassalam









57 comments:

  1. Untungle da beli umah..ak xbeli2 lagi dik..sob..sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu bukan ada ke kak yang ko ckp ko nak beli tu..ce try cari lagi kak..are pandan ke..InsyaAllah ada wehh..gaji ko kan dah besar skrg..simpan la duit untuk deposit rumah kak

      Delete
  2. t.kasih atas info ni.. sbb kebetulan mmg nk buat smua proses ni.. tp di Ipoh je.. hehehe

    ReplyDelete
  3. I find this very very helpful.
    Tak payah nak pegi sane sini banyak kali bile dah sampai kat office. All documents will be ready.
    Thank you!

    ReplyDelete
  4. Thank you!!!! This is extremely helpful!

    ReplyDelete
  5. salinan snp tu TNB / syabas amik balik ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dorang ambil yg salinan fotostat tu.:)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Salam. Boleh tanya, untuk proses tukar nama cukai tanah di pejabat tanah, apa dokumen yang diperlukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar nama cukai tnh hari tu pakcik tu yg tukarkan terus..sya pun x pasti..kena buka website/call mereka :)

      Delete
  8. Perkongsian yg sangat berguna.terima kasih.

    ReplyDelete
  9. setem untuk tnb tu, boleh beli dan sediakan sebelum pergi tnb? Ataupun kena pergi tnb dapatkan borang dulu dan bawa borang ke pos office untuk dapatkan setem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai christine..beli setem siap2 kat post ofis before pergi :)

      Delete
  10. salam akk..sy nk tanya tentang SNP 2..kena buat salinan yg tebal 2 ke?nk bg kt tnb ngn syabas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap dulu fotostat yg muka depan ke-2 ,yg ada tanda sign2 & etail psl rumah je..tp bawa yg ori juga la standby..kot2 staff tu nk semua ke..hehe

      Delete
  11. Thanks akk..info yg sangat berguna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh lpe nk tanya snp kn tebal..kena photostat semua ke??

      Delete
    2. sorry lambat reply..bru tgk awk..tak silap dulu fotostat yg muka depan ke-2 ,yg ada tanda sign2 & detail psl rumah je..tp bawa yg ori juga la standby..kot2 staff tu nk semua ke..hehe..sbb ingat2 lupe maafin

      Delete
    3. sorry lambat reply..bru tgk awk..tak silap dulu fotostat yg muka depan ke-2 ,yg ada tanda sign2 & detail psl rumah je..tp bawa yg ori juga la standby..kot2 staff tu nk semua ke..hehe..sbb ingat2 lupe maafin

      Delete
  12. Terima kasih banyak2. Info ini sgt membantu. :)

    ReplyDelete
  13. Kalau kita x pergi tukar nama dekat bil majlis pembandaran dan bil cukai tanah tu..ada apa2 masalah x?

    ReplyDelete
  14. Kalau kita x pergi tukar nama dekat bil majlis pembandaran dan bil cukai tanah tu..ada apa2 masalah x?

    ReplyDelete
  15. Salam . nak tanya , salinan s&p utk pertukaran nama TNB dan Syabas tu dorang ambil balik x ? or bawa sekadar nak verify ?

    Terima kasih

    ReplyDelete
  16. terima kasih byk!! br nak buat semua ni hari ni. helpful betul sume info. moga Allah murahkan rezeki tuan punya blog ya ��

    ReplyDelete
  17. syabas tak perlu bawa setem hasil ek?

    ReplyDelete
  18. Thankssss πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€info yang sangat2 berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq awak :) hrp dpt membantu maaf ada kekurangan..

      Delete
  19. Assalam..
    just nk share.. duit cagaran (deposit) TNB dh naik.. sy baru register td.. untuk rumah semi d 2 tingkat naik dari RM420 (2012) k RM1200 skg.. byk sungguh naik.. gambar papan meter pn dia nak.. tpksa pegi amik gambar & print pulak..

    ReplyDelete
  20. hi..nak tanyak kalau bawa snp dengan geran fotostat sahaja,atau origanal pun nak bawa??

    ReplyDelete
  21. Salam Nurul, tq for the into.
    Utk Syabas boleh pergi mana² pejabat kah atau mesti ikut alamat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu nurul ikut alamat rumah nurul encik..x sure pula sorry :)

      Delete
  22. CAGARAN DUIT TNB BOLE DAPAT BALIK KE BILA YE??

    ReplyDelete
  23. Thanks for the info

    ReplyDelete
  24. Salam.boleh share x, panduan isi borang tukar hak milik mpkj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada di atas encik..just pergi mpkj isi borang pindahmilik selepas itu hantar di kaunter.bawa dokumen sokongan spt di atas.☺

      Delete
  25. baru beli rumah n dapat kunci..sadis punya cerita owner lama pegi potong meter air..x pasal2 nak kena settle padahal beli rumah dah pakej ngan api air..

    ReplyDelete
  26. Perkongsian yang sangat baik. Terima kasih banyak2.

    ReplyDelete

Thanks for reading :)