Sunday, 30 August 2015

Holiday Krabi Thailand (Ao Nang) :) Day 3 Krabi Town # ATV Adventure & Elephant Trekking

Assalamualaikum semua

kita continue pula dengan entry Day 3 kami di Ao Nang Krabi :)

Pagi macam biasa kami cari makan dulu :)

Makan di Casa De Artworks

pakcik ni pandai cakap Melayu :) ayam dia sedap


naik tuk tuk nikmati pemandangan bandar Ao Nang waktu siang

lepak di kedai ni sementara nak deal untuk program petang ni
kami plan nak main ATV & Elephant Riding Trekking
tapi sis tu tiada pula so kami survey ke agency yang opposite dengan kedai makan tu.

kat Ao Nang ni boleh ronda-ronda naik motor juga :) tapi kami naik tuk tuk je


deal dengan agent untuk program ATV & Elephant activity
program selalu start pagi pukul 9 am tapi kami dah lewat so kira half day je
1 person charges RM 110 

lepas dah deal kami naik tuk tuk ke Krabi Town
 untuk beli barang nak bawa balik Malaysia
600 Baht
1 person 150 Baht (RM 15)

singgah sini dulu


then kami ke Krabi Town pergi Maharaj Market
beli kekacang

dalam tuk tuk

Maharaj Market


Balik ke hotel





Lepas Zohor agent datang jemput nak bawa kami ke Elephant Riding & Trekking




jumbo yang comel

                                      


lepas dah riding gajah kena bagi gajah makan tau 1 bekas 60 Baht



steady je bagi gajah makan haha

                                     
lets wefie with chang

Tempat Naik Gajah

lepas aktiviti gajah kami pergi ke program ATV pula
ada agent akan jemput kami untuk bawa kami ke lokasi ATV 
kami berempat je seronok!




sebelum start mereka bagi mask and helmet
kena practice dulu bawa pusing-pusing baru dorang bawa kita ke tempat lain
Ada 2 orang akan guide kita 
tak reti bawa motor pun dont worry 
sebab tekan je suis dia takde pulas bagai cuma kena pandai handle la


vroom vroom


tempat ATV ni ada macam sungai masa kami datang dorang tengah mandikan gajah tu :)

ATV memg best masuk laluan berpasir jalan kampung ladang kelapa sawit kebun bebukit
Adventure habis la
Kena pakai mask sebab asap dia boleh buat muka jelaga

Dah habis ATV kami tunggu agent datang jemput kami untuk balik ke hotel.
petang tu kami makan-makan kedai tepi jalan before balik hotel





kat Ao Nang ni yang ni lah yang famous tu
PAN CAKE
sedap :)

malam tu Osman tuk tuk ajak kami pergi Solat di Masjid Ao Nang :)
malam tu kami ronda-ronda beli souvenirs lagi macam baju fridge magnet etc


kubah masjid Ao Nang

masa time kami survey2 tu baju t-shirt murah  dekat area macam pasar opposite masjid tu.
kami borong sampai nak habis baju t-shirt dia.
dah setel shopping kami balik hotel :)

kami pergi weekdays so tak dapat nak pergi night market Krabi buka weekend saja
 ada rezeki insyaAllah :)












Holiday Krabi Thailand (Ao Nang) :) Day 2 Phi Phi Island Tour

Assalamualaikum semua
Today nurul nak story hari kedua di Ao Nang Beach Krabi
Hari ni plan kami pergi ke Phi Phi Island
'the jewels of Andaman Sea'

Dari wikipedia mengatakan perkataan phi phi berasal dari bahasa Melayu.
Asal nama island tu adalah Pulau Api Api .Nama itu diambil kerana kewujudan
banyak pokok api-api sepanjang pulau itu.
no wonder ramai Muslim di sana :)

Phi phi island ada 2 islands yang famous nama Phi Phi Don & Phi Phi Ley

maps from wikipedia


Tips
# Bawa beg water proof  utk simpan barang-barang
( beli dekat Krabi pun banyak)
masa pergi kami tak bawa banyak barang pun just
standby duit  sikit nanti masa balik ada 'paparazi' jual gambar kita

#camera (pakai water proof cover)

# pakai slipper je
( masa naik speed boat dorang suruh buka slipper masuk dalam 1 beg plastik)

# pakai pakaian basahan
(ada snorkeling)

# pakai sun block cream
#sun glasses # cap
# towel
#foods dekat phi phi island mahal dari Ao Nang beach
#standby anti-vomit medication haha (^_^)
#not recommended for pregnant lady(speed boat  very bumpy)

Agent
Krabi Somporn Travel & Service

Harga
RM 175 per person

Transport
Speed Boat

Time
9 am - 4 pm

Lunch
Phi Phi Don Island  (80% Muslim)

Activities 
Covered Phi Phi Don & Phi Phi Leh
Picnic 
Bamboo Island
Maya Bay
Snorkeling 2 times
Loh Samah Bay-colorful fish & coral
Monkey beach
Sightseeing
Viking cave-place for collecting bird's nest
Phi Leh Bay-Beautiful Lagoon

harga termasuk tourist guide(fluent english kami dapat) 
transfer from hotel,lunch,water,local fruits and snorkeling equipment. 
pakej Phi Phi Island tour ni ada pelbagai harga korang boleh survey masa sampai Ao Nang Beach 
nanti ada banyak agent kat sana.
Nak epic naik longtail boat(kayu) pun boleh murah sikit cost
tapi kami prefer speed boat la.
speed boat yang laju pun dah rasa lama duduk atas boat tu.

lebih kurang 7.30 pagi kami dah turun cari breakfast

kami dah deal dengan orang yang bawa tuk tuk mlm semalam
nama Osman
utk bawa kami tempat breakfast pagi ni

misi mencari breakfast






balik dari breakfast Alhamdulillah kenyang :)
kami ke hotel semula tunggu van ambil kami utk berkumpul pergi phi phi island tour nanti


berkumpul utk dengar taklimat before pergi phi phi island

pergi ke speed boat terminal  
ada juga pakej long tail boat murah sikit pakej tu

 dalam speed boat
perjalanan anggaran dalam 45 minutes ke Bamboo Island

blue subhanallah :)

destinasi pertama kami ke Bamboo Island

 Bamboo Island

alhamdulillah safely arrived wefie first!

white sand

pic from SJ 4000 Kak Mya saja 
tak pakai Go Pro pun haha


sweet sgt la tu?


acah acah welcome lady

speed boat kami


lepas jalan-jalan kat Bamboo Island naik speed boat balik then pergi
sightseeing  viking cave ,Pi Leh Lagoon & Loh Samah Bay

viking cave
tempat kumpul sarang burung
boat putih tula speed boat

viking cave

viking cave

viking cave




 subhanallah

sightseeing Pileh Lagoon & Loh Samah Bay

 




dah puas sightseeing kami ke pulau yang famous juga Maya Bay
lokasi filem "The Beach" lakonan Leonardo DiCaprio


source from youtube
beautiful of Maya Bay & Phi Phi Island

“Orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi, seraya berkata : ”Wahai Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia. Maha Suci Engkau, lindungilah kami daripada azab neraka.”  (Ali ‘Imran : 191)


speed boat parking at Maya Bay
sangat ramai umat manusia time ni



Maya Bay
wefie at Maya Bay
cantiknya pantai (^_^)


  body guard kami haha :p

hallo thailand :)


abg kawasan 

time memang nak dekat pukul 12 tengah hari cuaca memang panas terik
kalau tak pakai sun block cream haruslah burn haha
dah puas berjalan-jalan sekitar pantai tourist guide tu bawa kami pergi lunch ke Phi Phi Don Island

Phi Phi Don Island village

hungry hungry

welcome for lunch Phi Phi Don
80% Muslim here so they provide halal foods to us 
like buffet canteen like that
ada spageti nasi air sejuk panas self service
time tu dah tiba waktu zohor so solat kat situ ada surau
lepas dah lunch kami pergi snorkeling pula yeay!
speed boat parking kat tengah laut bagi snorkeling equipment like snorkel with mask & life jacket
then suka hati korang lah nak snorkeling dalam tu :D
dont worry nurul pun tak reti swimming acah-acah steady je dalam tu haha
kan ada life jacket kikiki

 acah-acah snorkeling




video 
kami pergi snorkeling di 2 tempat
yang 2nd time snorkeling ramai dah pening-pening lalat 
ada yang muntah pun..nrl pening also kena ombak kan (T_T)
hubby and Bro Bang Yee steady je peergh haha

wefie lepas snorkeling
dalam speed boat ada sediakan fruits and air
masa kat Phi Phi Don lunch kami dah start rapat dengan group lain
mula-mula sume silent je dalam boat tu 
alkisah keramahan bro Bang Yee & abg hadi riuh terus kami dalam boat tu..haha (^_^)
ada pasangan dari Malaysia, Singapore & Thailand

dah settle snorkeling kami pun balik ke Ao Nang
dengan happy dan sleepy nye
sampai-sampai je turun boat ada paparazi jual pics kami
beli la satu buat kenangan sebab pic paparazi tu snap cantik pula kan plus frame lagi
100 baht (MYR 10)

paparazi snap

 naik bus macam lori ni agent hantar ke setiap hotel

 
sampai hotel pergi swimming pool pula 
then naik hotel solat Asar & rehat
Alhamdulillah

malam tu kami keluar untuk dinner naik tuk tuk Osman juga
Osman ni charge kami pergi balik 200 Baht je since hari pertama naik dengan dia
1 person dalam 50 Baht (RM 5) 

dinner time :)


muka penat lepas 1 whole day ke Phi Phi Island
but enjoy !

sesiapa yang miss day 1 review boleh tengok

will continue with day 3 next post!
wassalam