Sunday, 21 April 2013

Daftar Pengundi & Semakan status Mengundi

Assalamualaikum semua :)


Sekarang tengah hangat pasal pilihan raya akan datang ni kan pada 5/5/2013..

Tarikh bersejarah dalam hidupku kerana 1st time kot nak pergi mengundi (^_^)

Sebelum korang nak pegi mengundi haruslah korang kena daftar nama dulu

Tapi kalau sekarang baru nak mendaftar tak dapat la nak pergi yang 5hb ni punya.kena tunggu next
polling la yea.


SYARAT JADI PENGUNDI

1) Warganegara Malaysia

2)Sudah mencapai umur 21 tahun

3)Bermastautin di tempat pilIhan raya yang ingin didaftarkan

4)Tiada halangan dari undang-undang yang berkuat kuasa


DAFTAR PENGUNDI PILIHAN RAYA

1)Bawa I/C pergi pejabat pos 

2)Ambil No.giliran & sabar menunggu no di panggil

3)Pergi Kaunter beritahu nak daftar nama pengundi pilihan raya

4)Pekerja post office akan daftar nama kita dalam sistem ikut alamat pada I/C

5)Borang pendaftaran akan diberi kepada kita sebagai salinan

Settled (^_^)



So bila dah selamat mendaftar,korang boleh la check status nama korang dekat website Suruhanjaya PilihanRaya atau korang klik dekat SINI

Masukkan IC dan click SEMAK


Tada..so nurul mengundi dekat SMK Cheras Jaya nanti (^_^)

Ni pula calon2 yang akan bertanding bagi kawasan nurul.
Balakong 
tempat nurul ramai chinese so calon pun dari chinese..;) so pilih la yg terbaik ok!


SEMANGAT2!
hehe undi adalah rahsia..


SELAMAT MENGUNDI 
kawan2!
(^_^)