Friday, 31 October 2014

SKSS girls: After 12 years :)

Assalamualaikum dears :)

Today nak mengimbau kenangan jumpa kawan-kawan ketika di primary school

S K Seri Sekamat Kajang

Batch Standard 6 
 Year 2001

at Shahrul Shafiq wedding ceremony @ sekolah SAAS

on 25 August 2013

dah setahun lebih berlalu :)

After 12 years tak pernah jumpa!

Siti Khadijah (UTP Engineering)
Fatin Nadia (UIA  Landscpe Architecture doing master)
Nur Faizah (UIA Pharmacist)
yg lain tak sempat ketemu di wedding itu..sobs

Semua dah besar & cantik :) bijak bestari pulak tu korang kan..

Semoga korang berjaya di dunia & akhirat

Ada yang bakal menamatkan zaman bujang..Barakallah!

Ada juga yang dah selamat nikah Alhamdulillah ;) Happy for u!

Love u guys :)

with bunting? hehe


Eating

Model Iklan ubat gigi

groom & bride

Aishah zawawi(study @ Tganu)
Faiqah(Study @UPM Serdang)
Wan elisda aishah(Politechnic Shah Alam Engineering)
Fatin Izzati (working @ Putrajaya)
 selalu jumpa sebab rumah kami DEKAT JE..:)

Aishah with me :)

Aishah & Fatin @ wedding Erni (kwn setaman)

Wan elisda aishah solemnization(abaikan tudung kelepet tu)


Fatin Nadia  & Wani ada jumpa time wedding Sakinah tapi x sempat bergambar coz rushing pergi kerja..Sorry korang!

Ada lagi kawan-kawan yang lain tapi still tak dapat jumpa lagi..sobs

InsyaAllah 1 day okay!








Monday, 27 October 2014

My Convocation Day:MSU

Assalamualaikum dears :)

Alhamdulillah pada 

17 July 2011

Chancellor Hall MSU

8.30 AM Session

my convocation day!
Actually December 2010 tapi atas masalah-masalah yang tak dapat dielakkan 
terpaksa postpone my convo day..Its Okay

Cuma so sad sebab tak dapat convo together2 dgn my friends.
Tapi nasib baik ada geng jugak even sikit je..yahoo..
Kak Su ,Sanggeri & Kak Ida :)
Yang lain batch junior



Parking pass untuk family

Beratur dari basement sampai masuk Chancellor Hall

Wefie with Sis Sanggeri & Kak Su


Chancellor Hall MSU

Sesi bergambar dengan President MSU

 
Thanks Ayah Ibu!

 
             




Ok jubah tu yang besar :P

Alhamdulillah :) Thanks banyak kepada ibu ayah, family, my mentor Sir. Nizam nrl selalu kacau dia time petang suruh ajar subject yg tak faham..Thanks Sir atas kesabaran dlm melayan kerenah anak muridmu ini..My lectures Dip Pharmacy yang lama di MSU Sir Ibrahim, Sir Fadli, Pn Zainun & lecs Pharmacy yg lain..Sesungguhnya hanya Allahswt saja yg dpt balas jasa kalian semua..My kembar friends Fatin & Farah..Dlm class nrl mesti duduk seat tengah between them.Time belajar kena ingat ID yang panjang tu..result pun kalau keluar tunjuk ID je name xde..Teringat zaman pergi PKNS naik bas..pergi Mid Valley naik KTM..Jogging kat Stadium Shah Alam.main skipping smpi rsa bergegar otak main lompat2...makan sampai gemok kat Alif Bistro..kueyteow goreng! Guna bahasa pelik2 (kami je faham) :'D Tengok bola kecoh betol dlm bilik..My friends training HKL same2 Faris, Kak Nisa, Abg Bob, Kak Syaza & Mega..asal Jumaat je nak pergi Sogo kan(girls je) :'D hee
Pics lepas baru habis study.Gi Sunway Piramid

Lunch time pergi Sogo naik bas dengan budak KKM & UITM


Thanks to Bro AMIN RAHIM captured my pics.
Barakallah on ur wedding!










Sunday, 26 October 2014

Kedai KapaLaya Tomyam@ Kg. Pandan

Assalamualaikum dears

Today nak story buka puasa & farewell dinner Nanthini bersama geng Pharmacy @ 
KapaLaya Tomyam di Angsana Hilir,Kg.Pandan

Kami pergi 2 kereta sahaja bersama Sis Lina 's Hubby & Nanthini

Lepas balik saja kerja kami terus pergi ke Bazaar Ramadhan dulu di Kg. Cheras Baru beli kuih-muih untuk berbuka puasa.Sedapnyaa!

FYI sebelum kami datang ke kedai tu
Sis Lina dah booking awal-awal foods apa nak makan.
Kami makan nasi & lauk2 yang best(see pics)
Harga pun affordable juga hari tu kami makan 10 orang dlm RM180+- mcm tu.
Kedai ni ada wifi juga

Waiting@ lobby hospital for gather before pergi Bazaar Ramadhan.


Our foods..Sedap okayy! Alhamdulillah kenyang sungguh!

Dayang-dayang preparing air


Wefie @ kedai makan.

Ni no.contact kedai tu untuk pertanyaan
012-319 0150 (FB)


ok wassalam.Selamat Mencuba!





(Angah)RafiNadia Wedding Ceremony

Assalamualaikum :)

Setelah sekian lama baru dapat update blog pasal wedding my brother 

Angah Rafi
Farah Nadia

13.12.13
Birthday his wife Nadia

Family just buat majlis kesyukuran kecil-kecilan sahaja di rumah pada hari akad nikah hari Jumaat.
Majlis akad nikah Angah berlangsung di Surau Tmn Impian Ehsan.

Before akad nikah
Berdoa selepas majlis akad nikah

Hantaran kedua belah pihak
(THANKS CIK TA & FAMILY atas bantuan buat hantaran)

Majlis resepsi sebelah perempuan pada 

13.4.2014
di
Dewan Orang Ramai Cheras Jaya

Alhamdulillah kedua belah majlis berjalan dgn lancarnya.
Semoga till jannah & beroleh zuriat soleh/solehah okay :)

Majlis Resepsi

Kedua belah family :)

Thanks to all family members yang banyak membantu dalam majlis walimah ini.
Semoga mendapat keberkatan dari Allahswt :)





Wednesday, 22 October 2014

Flaming Steamboat Buffet: Eat All U Can!

Assalamualaikum :)

Food lovers!

Today, nrl nak story pasal Flaming Steamboat Buffet.
Nrl & kwn2 Pharmacy kami telah jalan-jalan cari makan di Flaming Steamboat Buffet 
di Danau Kota (Setapak Branch)
Banyak pilihan menu seafood fresh,steamboat ,ice creams, buah,desserts,chocs dan air boleh refill banyak kali okayy(hot/cold drinks)

Korang just bayar sorang dlm RM30.99 ++(adult)
RM12.99++ (child 4-10 years old)
3 years old & below (FREE)
Then boleh makan apa-apa saja sampai kenyang.
Kedai ni ada sediakan surau dan washroom untuk customers.
Kedai ni ada tanda Halal.Makan lah tanpa was-was.

Kedai buka dari 
5 pm sampai 12 pagi (hari biasa)
5 pm - 12.30 pagi (hujung minggu)

Untuk booking
melalui phone call dari waktu 11 pagi sampai 11 mlm

Actually dah bertahun plan nak makan steamboat sama-sama tapi busy punya pasal asyik postpone saja.Dan kali ni kami nekad pergi juga tapi still semua tak dapat pergi coz kami kerja shift.
So pergi mana yang free jela..

Sis Lina yang booking meja semua.
Kami semua pergi naik kereta ramai2 dengan Sis Lina & hubby.

THANKS SIS LINA & HUBBY!

We really enjoy our self :)





Pelbagai jenis sos & salad

Fresh seafood (Layan diri) boleh ambil apa-apa saja

Surau disediakan




Buah & Ice Cream

Selamat Mencuba!

Steamboat tu ada soup biasa & tomyam.
Soup tomyam tu makin lama akan makin masin.










Monday, 20 October 2014

Daftar Haji guna KWSP

Hey. Assalamualaikum :)

Korang dah daftar haji belum? 
Kalau dah ada buku Tabung Haji tu belum kira daftar okey..hehe..Jgn confuse!
Korang kena pergi kaunter bagitahu nak daftar Haji
Minimum dalam simpanan Tabung Haji kena ada RM1300
untuk mendaftar dan duit tu tidak boleh sama sekali untuk dikeluarkan!! yes!
For me nak ada cash tu biasalah kadang-kadang nampak kedai nak shopping tak ingat kan takut terpakai duit..

So solution dia nrl guna duit KWSP/EPF lah untuk daftar Haji
Itu untuk daftar je okayy..selebihnya kena pandai2 lah kumpul duit & make sure sampai date yang korang punya turn pergi Haji duit dlm tu dah ada la utk membolehkan korang pergi buat Haji..
Jangan biarkan RM1300 tu je..hehe 

Bayaran Haji untuk 1435 Hijrah adalah RM 9980 (untuk first timer)


So bukan RM1300 daftar je dah boleh pergi Haji tau..Korang kena kumpul duit untuk buat bayaran haji ikut jumlah yang ditetapkan Tabung Haji untuk jemaah Muassasah..dan kalau boleh ada simpanan sikit untuk guna duit di Makkah nanti..Di sana ada kaunter Tabung Haji juga.

Lebih lanjut baca link bawah ni

Doalah banyak2 semoga impian nak buat Haji menjadi kenyataan.InsyaAllah ;)

On 12/ 1/ 2012 
Nurul & family pergi daftar Haji dekat Tabung Haji Kajang 
Nurul, Ibu & Ayah guna EPF untuk daftar haji

Syarat-syarat
Pergi sendiri ke Tabung Haji
Bawak I/C
Akaun 1 EPF minimum ada RM1300
Boleh print penyata di Lokasi Kiosk Penyata KWSP or print sendiri(kena daftar i-akaun first)
Ada akaun Tabung Haji

Boleh juga daftar di Bank Rakyat & Bank Islam

Untuk anak-anak kena daftar ikut prosedur biasa just masukkan duit dlm akaun Tabung Haji anak bagi minimum RM1300 dan beritahu nak daftar Haji lepas tu RM1300 tidak boleh dikeluarkan.:)

Nak buka buku Tabung Haji untuk anak-anak RM2 pun dah boleh..
suruh dorang simpan duit Raya dlm tula..:P
Bawak MyKid or Surat Beranak

Kalau korang busy sgt nak pergi Tabung Haji tu korang boleh buat potongan gaji terus masuk akaun TH korang & anak-anak..Potongan boleh dibuat serendah RM10

Boleh baca SINI psl potongan gaji tu ;)

CARA LAIN UNTUK MASUKKAN DUIT KE TH

Semoga satu hari nanti kita dapat buat Ibadah Haji..InsyaAllah :)


My turn Tahun 2045. Time tu nrl umur 56 tahun :)
semoga panjang umur dan ditambahkan rezeki..Aamen

Makkah & Madinah MISS U! 

Waktu melakukan Umrah 2005
Cik Bai, Ibu ,Me , Mak Cum, Ninu(nenek) Dik Wan & Dik Im

Me & Family di Masjid Madinah


ok wassalam.







Pengalaman pergi auction rumah lelong di Makhamah KL

Assalamualaikum readers :)

Today nak story pengalaman pergi naik Makhamah Tinggi Kuala Lumpur untuk bid rumah
Time tu dalam tahun 2011 juga sebelum nrl beli rumah di Kesuma Lakes tu nrl ada try pergi property public auction untuk bid satu rumah dlm taman rumah nrl juga.Masa tu first time nak pergi bid rumah (T_T)..pergi dengan ayah teman..Thanks ayah & ibu atas sokongan.:)

Alkisahnya bermula bila terpandang satu iklan papan
 kuning rumah lelong double story time balik kerja..masa tu ibu pun cakap ada rumah nak lelong kat tmn ni..cuba lah try!Kalau iklan papan kuning tu ofkos lah dgn agent kan..So try call agent & dia datang rumah..

Rumah Lelong ni wujud bila mana owner lama tak dapat nak bayar secara ansuran kepada pihak Bank yang dia pinjam..So Bank akan lelong rumah mereka.

source from google


Kelemahan Beli Rumah Lelong 
*tak boleh nak tengok dalam rumah*
*Kira macam tengok condition luar rumah or intai window*
Kira tawakal & berdoa jela semoga rumah tu good condition
*tak tahu if ada tunggakan bil or maintenance fees*
(owner baru yang kena settlekan semua nanti)
* masalah owner lama tak nak keluar rumah*
so before nak bid rumah kena tengok dulu rumah tu mcm mana okay!

Kelebihan Beli Rumah Lelong
*InsyaAllah dapat low price dari harga market*
*Masa nrl bid rumah double storey tu reserve price dia only RM117k*

Sebab nrl nak beli rumah lelong?
*Satu taman dengan ibu/ayah*
Jiran-jiran semua dah kenal best2
Depan rumah ada parking extra
Belakang umah ada reserve tanah boleh buat tanam pisang/betik :D haha

Tapi Allahswt lebih mengetahui..

Rumah itu bukan milik nrl okey :P
Sebab ada bidder lagi tinggi x silap naik sampai 138k( uncle Chinese)
Masa tu duit tak cukup nak bid lebih2
yang datang uncle2 abang2 wooh..tiba2 ada little Nurul pulak kat situ dgn ayah dia..haha..kelakor :D
xpe bukan rejeki..cuba lagi..InsyaAllah
pengalaman tu yang manis like madu kan..tehee

Preparation Sebelum Pergi Auction Day(Pengalaman Nurul)
1) Call Agent bagitau berminat nak bid rumah lelong yang dia iklankan tu
2)Agent datang rumah tunjuk surat Proclamation of Sale/Pengisytiharan Jualan Rumah.
   Dalam surat tu ada details pasal rumah & syarat-syarat (pls read carefully!)
3)Isi Borang
4)Tengok location & condition rumah (dlm tmn sendiri so senang nak cari)
5)Kena buat Bank Draf 10% dari jumlah harga rumah yang kita nak bid tu dekat bank atas nama Bank yang melelong tu(make sure ejaan semua betul). Belakang bank draf tu kena tulis Nama,I/C Address dan No Bid case.

Auction Day
Pls datang awal Makhamah strict sikit kalau bab2 masa pendaftaran ni
(if terlewat ikut budi bicara pihak Makhamah)
 Daftar before 9.30 pagi di Bilik Lelong, Bahagian Pelaksanaan
Makhamah Tinggi Kuala Lumpur, Aras 2, Syp Kiri,Komplek Makhamah Jalan Duta,KL
Makhamah ni besar jauh juga nak berjalan ke bilik lelong (T_T) 

source from wikipedia

Jumpa agent di sana and dia bagitahu la di mana & nak buat apa.FYI tugas agent hanya sampai process bid berakhir SAHAJA..lawyer & loan semua kena buat sendiri yea.So kalau pandai bid sendiri cuba lah belajar dari brother2 yang expert bab ni.

Masa sampai kena masukkan Bank Draf dan I/C together dalam satu ruang(tempat dia mcm ala-ala tempat nak masuk surat kat post office tu) if not mistaken.Lepas 9.30 pagi pendaftaran ditutup.

 Process bidding start dlm pukul 10.30 pagi.
Kena tunggu kat luar Bilik Lelong sampai giliran rumah kita.
Bila turn rumah nrl dah sampai nanti dia akan panggil masuk Bilik Lelong
(seorang sahaja yang masuk iaitu org yg mendaftar tu) 
so Little Nurul ni jela yang masuk.:P

Auctioneer akan beritahu details rumah tu & start process bidding start from reserve price & up and up & up sampai bidder paling tinggi..If kita nak bid lepas auctioneer sebuat price angkat tangan..if tiada bidder lain angkat 3 kali bunyi ketuk meja ala2 kat court dlm drama tula so rumah tu korang lah menang! hehee

Bidder rumah nrl tu adalah dlm bwh 10 org mcm tu.Bila dah ada pemenang kita keluar dan dia akan pulangkan I/C and Bank Draft tadi.

Sape yang berminat dengan rumah lelong boleh jenguk blog tuanbri ni :)

Balik lepas tu makan2..Nyum2

Ok Wassalam