Wednesday, 20 April 2016

Cara dapatkan Laporan CCRIS

Assalamualaikum semua

today nurul nak bagitahu cara nak dapatkan laporan kredit/hutang kita 
so that kita boleh semak status kredit kita macam mana.

or dengan nama lainnya rekod CCRIS
Central Credit Reference Information System

CCRIS ni diwujudkan oleh Bank Negara Malaysia sebagai rekod data
bagi segala hutang kita dari mana-mana institusi kewangan termasuklah PTPTN.

CCRIS ini selalunya dijadikan rujukan oleh mana-mana syarikat kredit atau institusi kewangan seperti bank sebagai tanda aras untuk meluluskan permohonan pinjaman kita sama ada loan rumah ,loan kereta etc

Dengan mendapatkan laporan CCRIS saja pihak bank/syarikat kredit sudah boleh tahu kita ni jenis peminjam yang baik atau culas!
So korang nampak tak betapa pentingnya laporan CCRIS yang cantik ☺

dengan kata lainnya sila lah bayar hutang anda on time! tu saja boleh buat laporan CCRIS anda kelihatan bagus di mata bank.

even korang bayar on time better check laporan CCRIS kita juga
 so that pihak bank update kita punya rekod.


CARA -CARA NAK DAPATKAN LAPORAN KREDIT CCRIS

Sila tekan link yang diberikan utk bacaan lanjut (^_^)

(Free of charge)
1)BANK NEGARA MALAYSIA

(Syarikat Berbayar)

2) RAMCI 
(RAM Credit Info)
cara dapatkan laporan kredit dari RAMCI


3) CBM
(Credit Bureau Malaysia)

cara dapatkan laporan kredit dari CBM




My story using RAMCI to get my credit report

nurul just gunakan RAMCI saja sebab mudah dan cepat kadang busy kerja takde masa pergi keluar

1) register personal credit report PLUS dulu.

2)nanti pihak RAMCI akan hantar email untuk pengesahan just bagi gambar copy I/C depan belakang & support document mcm lesen memandu.

3) buat payment RM10 online  

4)dalam beberapa minit terus RAMCI emel nurul laporan kredit semua(^_^)

5)Bacaan '0'  dalam carta menunjukkan bayaran bulanan yang baik.

6)Boleh click sini --> cara baca laporan CCRIS


bawah ni contoh laporan CCRIS
semoga nurul dapat selesaikan segala hutang dengan cepat!Ameen
ini gambar separuh saja ada pages lain sebab P&C kan 

p/s: sila berhati-hati jika dah lama tak bayar ptptn boleh check rekod CCRIS untuk monitor.

SELAMAT MENCUBA!