Sunday, 7 August 2016

Beli Tiket Bas di TBS Online Ticketing & TBS(Terminal Bersepadu Selatan)

Assalamualaikum guys :)

Today nak story cara nurul beli tiket bas secara online guna 

TBS Online Ticketing

Nurul first time beli tiket bas secara online 
so nak try lah for the first time pergi Melaka naik bas (^_^)



Firstly 

Buka website TBS Online Ticketing



For first timer user kena sign up dulu 
TBS Online Ticketing akan hantar email untuk pengesahan.
Check email dan sahkan.
Buka website login guna User ID,password kita.
masukkan security number.


Isikan Maklumat yang diminta di bahagian Destination tekan Search

Sebelah kanan akan muncul Company Bus, Time ,Price ,Seats boleh pilih


Pilih Seat kita dalam bus dan tekan 'Payment' untuk pilih payment option



Isikan maklumat kita kemudian boleh pilih cara bayaran dan tekan confirm





Masukkan details bayaran

kemudian akan keluar Booking Code details/Boarding Pass 
kena print dan bawa untuk tukar ke tiket bas di Kaunter A,B atau C di TBS nanti.
Make sure sampai 45 minits sebelum waktu perjalanan
dan 30 minits sebelum bas gerak sudah turun di lobi berlepas dan gate :)




TBS Online Ticketing akan hantar booking code details/boarding pass details ke email

boleh juga print semula di TBS online ticketing.


Sila PRINT dan bawa ke TBS untuk ditukar ke tiket bas pada tarikh bas berlepas

kami tukar boarding pass dan tukar di kaunter atas ni :)

tiket bas 

boleh ke lobi pelepasan dan gate yang di tunjukkan dalam tiket bas


CARA BELI TIKET BAS DI KAUNTER TBS &
 KAUNTER LAYAN DIRI




sebelum beli tiket bas boleh lihat di skrin waktu perjalanan dan company bas

Cara paling MUDAH & CEPAT korang boleh pergi saja ke Kaunter Tiket Bas TBS dan pegawai bertugas akan membantu kita untuk membeli tiket pastikan bawa I/C masing-masing kerana kena daftarkan nama penumpang semua pada tiket bas nanti.

Selain itu korang juga boleh beli tiket bas sendiri saja di Kaunter Tiket Bas Layan Diri
mcm beli tiket LRT tu konsep dia.

skrin waktu perjalanan dan company bas yang available

Kaunter Tiket Bas 

Kaunter Ticket Layan Diri(Self service)

Skrin Bas Berlepas/Departure
sama macam di airport.


dah settle semua boleh la proceed ke lobi pelepasan dan terus ke Gate yang tertera pada tiket bas :)

better berada di TBS 45 minits sebelum bas berlepas

more info


Selamat Mencuba!


34 comments:

  1. hai.. nk tnya ckit, sy dh try 2 kali utk beli secara online nie. tp bila part payment, dia ambik masa hampir sejam utk proceed. tp payment still x berjaya. dua2 cara payment sy try. tetap sama x boleh. macam mana ye.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai awk..takut server internet tak catch rase..loading je camtu

      Delete
  2. boleh tukar tiket at machine mcm atm tu ke?? ke kna pergi kaunter tukar tiket tu jugak??

    ReplyDelete
  3. Nnak tnye saye beli tiket tapi tersalah email so mcmmne ye. Hanya sempat screen shot je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole print semula boarding pass di TBS online tu

      Delete
  4. Nak tanya , kalau kita tak print bording pass tu macam mana ? Ada cara lain ke yg boleh buktikan kita dah buat online booking ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunjuk je email kat kaunter sye pernah buat mcm ni dulu

      Delete
    2. Tunjuk je email kat kaunter sye pernah buat mcm ni dulu

      Delete
    3. Tq a.y.r tlg replykn๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

      Delete
  5. Nak tnye ni
    Sye sblm ni beli mcm biasa je
    Ni nak beli lg skali dia jd problem
    Bila nak masuk part payment tu die kata bank submission failed
    X sempat nak transfer duit ke ape pn lg
    Kene beli online masa office hour je ke baru boleh?

    ReplyDelete
  6. Nak tnye ni
    Sye sblm ni beli mcm biasa je
    Ni nak beli lg skali dia jd problem
    Bila nak masuk part payment tu die kata bank submission failed
    X sempat nak transfer duit ke ape pn lg
    Kene beli online masa office hour je ke baru boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk kena turn off pop-up blocker. Nanti bila part payment dia akan bawa ke new window.

      Delete
    2. Tq hafiz tlg replykn๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Delete
  7. dh buat payment tapi dia xde send email pon.. Then bila sy check payment mcm x msuk jer.. Tp da kluar kt skrin detail tiket tu.. Mcm mne yer?

    ReplyDelete
  8. knapa la xmudahkan je urusan...da print ticket online,xperlu la sepatutnya ke kaunter utk tukar ticket...
    jz guna ticket yng kita print tu kan mudah urusannya...hrm

    ReplyDelete
  9. Assalam nk tnya kaunter layan diri tu kena guna kredit kad ke xyah

    ReplyDelete
  10. NAK TANYA KALAU NAK GUNA KAD BANK BIASA KENA PILIH VISA ATAU MASTERCARD..pastu nak tnya kalau beli tiket 2bulan awai ada effect apa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut kad bank saudara..ada logo visa/mastercard tu..pasal beli awal tu sye x pasti pula..bas jarang cancel time

      Delete
  11. ada kaunter yang spesifik ke utk tukar printed ticket kpd original ticket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila print paper tu dia ada tulis kaunter mana boleh tukar sis๐Ÿ˜Š

      Delete
  12. salam.nk tnye, kaunter bas tasik kenyir dan kaunter bas SP bumi ad x kt TBS? lg stu klu beli awl 2 buln, memg kne pegi kt kaunter tu pada tarikh yg kita naik bas ke atau anytime sblom hari naik bas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai naiem!sorry late reply..pasal 1st soalan tu sya x sure pulak awk ๐Ÿ˜Š tp klu nk beli tiket bas bole je beli awal kt tbs๐Ÿ‘

      Delete
  13. salam..saya dah try sign up banyak kali tapi kenapa tak jadi ye?? bila dah buat akaun,nak sign in tk boleh pulak...ada sesapa tau kenapa tak ye,,

    ReplyDelete
  14. Hi nak tanya. Kalau tak print tiket blh tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. better print sis utk rujukan..tp sya x sure pula klu bole tunjuk guna phone saja..try col tbs๐Ÿ‘Œ

      Delete
    2. nurul ada no. tepon tbs ke?

      Delete
  15. Kalau tak print tiket blh tak??

    ReplyDelete
  16. x sure pula..better print ticket or try call tbs

    ReplyDelete
  17. ouh gitu...kalo saya beli kat website tiket bas online sama ke?

    ReplyDelete

Thanks for reading :)