Friday, 26 February 2016

Bayar Habis Hutang PTPTN guna KWSP

Assalamualaikum semua 



Post hari ini mengenai proses nurul dalam berusaha nak melunaskan pinjaman PTPTN nurul
masa tahun pertama belajar nurul guna pinjaman ptptn
tahun seterusnya nurul guna MARA.

Semoga Allahswt permudahkan semua Ameen :)

check it out!

source from google



Dokumen yang perlu ada untuk proses ini

1) Surat Pengesahan Baki Pinjaman 


Official surat pengesahan baki pinjaman boleh dapat melalui cawangan PTPTN 
ATAU boleh isi borang online Borang Permohonan Baki Pinjaman (Individu) & ptptn akan post ke rumah.Pegawai ptptn akan sign & stamp.

Pada 25/2/16 Nurul pergi ptptn cawangan The Mines Shopping Mall          
( buka 10 pagi -10 malam)
pergi kaunter beritahu nak surat pengesahan baki pinjaman untuk buat bayaran melalui kwsp.

Pihak ptptn akan beri satu borang kena isi
Borang Permohonan Baki Pinjaman(individu)

Lepas isi borang tunggu untuk mereka siapkan :)


2) Surat Tawaran Pembiayaan Pendidikan PTPTN 
ATAU
Perjanjian asal Pembiayaan Pendidikan PTPTN

Nurul bernasib baik masih simpan lagi yang original masa tahun 2007 dulu so kena fotostat satu salinan untuk beri kepada pihak KWSP.

Jika sudah hilang masa pergi kaunter ptptn mohon surat pengesahan baki (step 1)
boleh mohon sekali nak dapatkan semula dokumen perjanjian tu.Kena bayar RM90


4) Skrol DAN transkrip original dan salinan fotostat 
untuk beri kepada pihak KWSP


transkrip

skrol

5)Kad Pengenalan dan salinan

Bila semua dokumen dah lengkap boleh bawa ke KWSP berdekatan
Bawa sekali dokumen original untuk dicop sahkan benar oleh pihak KWSP.


Nurul pergi ke KWSP Batu Caves 26/2/16

Kwsp benarkan untuk pengeluaran bayaran ptptn dari Akaun 2 Kwsp kita :)

Pihak KWSP akan check dokumen & suruh isi borang KWSP 9H (AHL)(pengeluaran pendidikan) dah selesai isi borang akan dapat no.giliran dan tunggu sampai no dipanggil.
Sekejap saja urusan di kaunter pihak kwsp kata proses bayaran ke ptptn dalam tempoh 21 hari dan akan inform kita jika bayaran sudah dibuat.

Sekarang tempoh untuk menunggu keputusan.Harap-harap berjaya Ameen :)

alhamdulillah 
29/2/16
kwsp sudah bayar kepada ptptn :) wink



8/3/16
Miss Amira dr ptptn mines ada call beritahu kena dapatkan surat pelepasan hutang ptptn dari orang yg incharged keluarkan penyata baki akhir haritu.
alhamdulilah miss amira sudi tolong nurul :)

Encik Farid ptptn telah email kpd nrl surat pelepasan hutang bertarikh 10/3/16



bila sudah dapat surat pelepasan hutang dari ptptn baru boleh tuntut lebihan bayaran dari ptptn dengan isi borang di cawangan atau online saja!


Check penyata baki pinjaman ptptn sudah selaraskan jadi zero


18/3/2016
PTPTN sudah pulangkan lebihan bayaran ke akaun bank nurul.


p/s : if duit kwsp akaun 2 tak cukup nak bayar habis ptptn,
dun worry still boleh keluarkan duit kwsp tu
untuk bayar seberapa yang boleh so boleh kurangkan baki pinjaman kan.

UPDATED
Mulai 1 April 2016
KWSP sudah ada buat e-pengeluaran(online)  boleh layari kwsp punya website utk maklumat lanjut
atau bole click link bawah ini.
BAYAR PTPTN GUNA KWSP ONLINE(e-pengeluaran)

Prosedur bayar ptptn guna kwsp online

1)Daftar i-akaun kwsp

2)Dapatkan baki pinjaman ptptn
Boleh hubungi careline ptptn 03-2193 3000

3)Mohon pengeluaran kwsp secara online (e-pengeluaran)
(pastikan nama program sama seperti dalam surat pembiayaian asal)


4)Semak status permohonan melalui SMS/Mesej Sekuriti
(dlm tempoh 4-14 hari bekerja dari tarikh permohonan)

5)Hadir ke KWSP bersama dokuman sokongan yang ditetapkan.
(Contoh:salinan surat tawaran/transkrip./skrol)

6)KWSP akan memproses dalam tempoh 15 hari dari tarikh hadir ke KWSP membuat cop ibu jari dan penghantaran dokumen sokongan.



Check semula dalam sistem PTPTN untuk tengok baki ya :)
Alhamdulillah

Lepas tengok ini rasa nak jerit arrghhh IM DONE!
RM 12k bukan jumlah yang kecil 
next banyak lagi hutang menunggu mu untuk dibayar.
Hutang pls be nice to me.

Selamat Mencuba!


Friday, 19 February 2016

Holiday Paradise Lagoon Apartment Port Dickson

Assalamualaikum semua :)

Today nurul review pasal percutian 
bersama family sebelah ibu di Port Dickson pada December 2014

Venue: Paradise Lagoon Apartment Port Dickson
(sebelah Corus Paradise Resort)

2 Days 1 Night vacation

Price: Mamak Li & Cik Ita sponsor (^_^)
Alhamdulillah
boleh refer trivago, Booking.com, Agoda etc

Breakfast , lunch & dinner semua di rumah family sudah masak siap dari rumah lagi

this apartment suitable for big family quite cheap boleh BBQ sangat dekat dengan pantai :)
no pics dalam apartment sebab dia macam apartment fully furnished saja :)
dont expect too much macam hotel pula yaa..sesuai la dengan harga dia okay
tapi view dari balcony memang superb!
enjoy pics!

Port Dickson !

view from apartment's balcony




the beach







Thursday, 18 February 2016

Family's Wedding 2016

Assalamualaikum guys :)

nak review my family wedding for 2016


SHAFIQAH & WAN ZUL
Beranda Kasih Wedding Garden Hulu Langat
31 January 2016



semoga till jannah & beroleh zuriat soleh and solehah :)
ameen

Monday, 15 February 2016

Holiday Grand Lexis Port Dickson



Assalamualaikum guys :)


 Lexis hotel groups ada 3 jenis kt PD

Grand Lexis PD   5 stars 
Lexis  PD   4 stars
Lexis Hibiscus 5 stars (latest)

nurul pilih lokasi Port Dickson sebab just short vacation & last minute plan!

Today nurul nak review pasal Grand Lexis Port Dickson

Hotel ni ada 3 lokasi bilik atas laut(above the sea) 
dalam garden(garden living) & dalam bangunan hotel(sky living)


Booking date : 29 January 2016 
via Booking.com (online)

2 Days 1 night only just for celebrate my husband birthday


Check-in date : 2 February 2016 at 16:00 
Check-out : 3 February 2016 at 12:00

Payment : time check-in via debit card

Price : MYR 550 (471.70 + taxes) per night
low season ni kalau peak season sila menangis (T_T) 

Room type: Garden Pool Villa (lower floor) Galilee

merupakan villa 2 tingkat korang boleh pilih nak upper or lower floors lokasi dalam garden
nurul pilih lower floor sebab nak covered pool(indoor) sebab kalau upper floor pool agak terbuka(outdoor) dan time siang kalau mandi pool mungkin akan burn skin.
tapi kalau malam upper pool lebih happening!


kami makan di sekitar Port Dickson
malam ada banyak kedai seafood boleh korang cuba


sila lah guna waze untuk cari hotel
Batu 2, Jalan Seremban, Negeri Sembilan, 71000 Port Dickson, Malaysia
                                                 
minangkabau style toll
      

here we go!


before check-in kami lunch dulu di

NASI KUKUS AYAM PANGGANG COWBOY PLACE
                                                 



Entrance to Grand Lexis
Alhamdulillah sampai juga
                                          

lobby hotel& reception untuk check-in bilik
                             

checked in bilik
dalam kad tu ada access card bilik dan password wifi 
                                              

                                               







classy 
                                         


Happy Birthday abang (^_^) surprise!


shoe rack 








ada 2 king size katil



private pool



kitchenette

washroom






swimming pool hotel












menikmati pantai Port Dickson :) Telok Kemang


selamat bercuti semua :)


sorry tak dapat nak review banyak sebab short vacay saja!

hotel ni dapat banyak good reviews from customer :)