Thursday, 10 March 2016

Cara Isi Borang E-Filing Cukai Pendapatan

Assalamualaikum :)


Start 1 March 2016 dah boleh isi borang nyata cukai pendapatan di 
Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

selalunya waktu bulan Mac setiap tahun kena isi 
tempoh till hujung April bagi yang bekerja under majikan

boleh isi online melalui e-filing
or pergi sendiri LHDN

nurul prefer online (^_^) since 2011

majikan nrl dah buat bayaran ke LHDN melalui potongan gaji a.k.a 
Potongan Cukai Bulanan(PCB)
so nurul haruslah buat e-filing untuk dapatkan lebihan bayaran



FIRST TIME USER

1) Dapatkan No.pin dari cawangan LHDN berdekatan

2) Buka website LHDN click E-filing di capaian pantas  or  https://ez.hasil.gov.my

3) Click 'Login kali pertama'

4)Isi kan no.pin dari LHDN & I/C  tekan HANTAR

5)Isikan maklumat yang dikehendaki dan tekan SETUJU

6)Pengesahan maklumat dan tekan HANTAR

Lastly akan keluar statement 
'Sijil Individu anda telah berjaya.Sila klick di SINI untuk log masuk'
so korang just click saja ya.

boleh refer sini untuk panduan bergambar :) pdf file

(sumber dari lhdn)

bawah ni panduan bergambar untuk isi borang e-filling untuk setiap tahun
better tengok pics lagi senang faham.haha

(sumber dari lhdn)

masa isi ni sila refer EA Form yang HR dept bagi kita.
masa nak isi tuntutan pelepasan cukai better simpan resit incase LHDN buat spot check
antaranya resit perubatan sendiri& family,pembelian buku,barangan sukan dan benda yang korang claim tu.

dah settle LHDN akan refund balik lebihan bayaran kat akaun bank kita :)






selamat mencuba!


Sunday, 6 March 2016

Nasi kukus Ayam Panggang Cowboy Place Port Dickson

Assalamualaikum :)

today nak review tempat makan unik di Port Dickson

kami makan lunch di
Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Place Port Dickson

Menu rating : 3/5 limited menu tapi sos sedap!

Menu
Nasi kukus Ayam panggang (sup,ulam timun,sos kicap pekat )
air epal /tembikai /air kosong (cawan polisterin)
Bebola Sosej lidi 
(latest menu not sure if ada penambahan)

Deko rating : 3/5 unik sebab ala koboi

Price : Harga berpatutan!

lokasi :dari KL  jalan menuju ke Teluk kemang di selekoh tepi jalan (kanan)

Bole guna waze  di lot 1360, Jln Pantai,batu 6, Port Dickson 71000 Negeri Sembilan

enjoy our pics!







simple menu

                                                     


harga menu

WAKTU OPERASI

pekerja kedai pun pakai topi koboi
masa ni tengah buat payment




ni tempat koleksi barangan koboi


selamat menjamu selera!