Sunday, 19 October 2014

Pengalaman beli rumah kali pertama(subsale)

Assalamualaikum readers :)

Today nrl nak story pengalaman nrl beli rumah subsale untuk pertama kalinya.Nrl tulis pun sebagai rujukan nrl nanti..Pengalaman orang mungkin berbeza sikit tapi mostly rata-rata memg akan ada dugaan2 dia tersendiri lah sama ada dengan lawyer or bank..rsa syukur sgt bila segala process selesai..Alhamdulillah :)

Why nrl beli rumah subsale(2nd hand)?

*x mampu nak beli rumah terrace landed baru*
(area rumah nrl landed property semua more than 300k above masa nrl nak beli rumah dlm 2011)
*ada prioriti beli rumah di Kesuma Lakes coz ada family lain*
before beli korang boleh check dlm rumah
*harga boleh negotiate*
*rumah siap ada*

Sebab nrl beli rumah?
rumah ni mcm keperluan asas(tempat tinggal)
Beli rumah insyaAllah x rugi (aset) 
Impian beli rumah since Form 4 lagi berkat galakan dan doa dari ibu ayah
Alhamdulillah :)

Nrl beli dengan harga 135k (2011) Owner lama cikgu
Alhamdulillah tapi byk dugaan kena jimat cermat utk kumpul duit bayar 10% + lawyer 
Bak kata pepatah kena susah dulu kan time muda2 ni :')



Beli rumah melalui kawan makcik di Kesuma Lakes tu Encik Azhar (A).
Thanks atas segala urusan encik!Encik Azhar tinggal di situ juga & bekerja dgn pemaju lama rumah tu (Agenda Istimewa now shift to Gallery Development) Sekarang Gallery ni banyak juga buat rumah baru boleh refer sini Gallery Development Website

Area Kesuma Lakes ni tengah membangun sekarang ada juga projects baru dari developer SP Setia (Setia EcoHill)&  Eco World (Eco Majestic) sekitar sini.Korang boleh refer website dorg if berminat..I memg surrender awal2 lah k tgk price dia..ramai juga kerja area KL/Putrajaya/Bangi beli sini sebab nanti ada linked highway.Kalau jln skrg ni memg jem :'D tapi KL ada yang tak jem ke?

Timeline review process beli rumah utk rujukan yuyu

21/ 3/ 11 
Payment to Encik A RM300 untuk misc charges sebab kena ambil SnP (owner lama) segala documents berkaitan di Negeri Sembilan & urusan.

Jumpa Encik A di pejabat & bagi segala documents seperti salinan untuk IC, slip gaji 3 months latest , Penyata EPF , Surat Pengesahan Tempat bekerja (dulu nrl bagi surat Offer Letter ) , transcript exam (tak tahu apa kaitan) dan buku saving yang ada duit untuk sokongan apply loan dekat bank nanti.Nurul request islamic financing home loan dekat Encik A. Encik A apply loan dgn bantuan Bernard (Mortgage Consultant)


11/ 4/ 11 
Letter Offer-Banking Facilities (Musharakah Mutanaqisah Financing-i) issued by
OCBC Al- Amin.Loan including 90% margin , MRTT (Takaful MyMortgage by Takaful Msia), Legal fees, Stamp duty and Valuation Fees subtotal :RM 128,140 BFR 6.3% -2 on daily rest
Installment: RM635/month

13/ 4/ 11
Read & signed Letter Offer & initial sign for every pages.(T_T)
Signed for Fire Insurance juga RM 91.20 per month tapi untuk tahun pertama dapat free.
OCBC's lawyer/solicitor :Anuar Hong & Ong

25/ 4/ 11
Payment untuk SnP baru RM 250 to Encik A
Explanation from Encik A psl payment 
(RM 13,500 10% depo + RM3000(Encik A service) : RM 16, 500)
Payment only for 1st half :RM8250 via bank draft
Signed letter agreement between Encik A

5/ 5/ 2011
Received letter from OCBC's Solicitor/lawyer via abs express containing Musharakah Mutanaqisah agreement & Ijarah agreement.
Need to read and sign then deliver back to Anuar Hong & Ong(6/ 5/ 11)

15/ 7/ 2011
Payment 2nd half to Encik A RM 8250

12/ 8/ 2011
Payment 1st half of Legal Fees & Disbursements RM 2000 to Encik A.
Yang ni pula payment untuk Lawyer nrl's side.Kami guna khidmat lawyer from Mak Farid & Co

25/ 8/ 2011
Read & Signed Facilities Agreement and Charge Annexure by OCBC AL- Amin lawyer(Anuar Hong & Ong).Part ni memg letih sikit sebab kena initial sign 76 pages okayy dan hanya ball pen sahaja.

18/ 10/2011
Payment 2nd half of Legal Fees RM 2246 
FYI bayaran duti pindah milik hartanah costly RM 1700 oleh LHDN .Yang ni lawyer kita sendiri yang akan uruskan.Jumlah duti tu dah include dlm Payment Legal Fees & Disbursement which subtotal :RM 4161 (T_T).Payment Done.

Before masuk rumah Encik A akan hire org utk repair if ada kerosakan dalam rumah mcm ganti bumbung bocor.
So far Alhamdulillah elektrik dan air berfungsi mcm biasa even rumah ni owner tak duduk pun..Owner lama byr awal byk2 smpi bil sume negatif.

13/ 5/ 2012 Alhamdulillah..Good things come to those who wait.



proses tukar hakmilik nama bil nurul buat bila ada duit lebih :) 


21/ 5/ 2012 Tukar nama di MPKj

30/ 5/ 2012 Tukar nama Indah Water via Fax only

21/ 6/2012 Takaful Msia issued Takaful my Mortgage(MRTT) include dlm loan rumah

19/ 3/2013 Tukar nama TNB & Syabas


Subtotal duit yang habis untuk beli rumah ni: RM 21296 (T_T) Mana dapat duit? Hasil simpanan sendiri (hardcore saving) + tebal muka pinjam dengan family..Actually korang boleh juga keluar guna EPF akaun 2 (dont worry) apa-apa just tanye lawyer je..Nrl xde pengalaman keluar duit KWSP.


Inilah jumlah duit yang korang kena ada & berkaitan Skim Rumah Pertamaku yang loan 100% tu korang still juga kena guna 10% duit sendiri dulu lepas settle baru dorang pulangkan balik 10% tu..hm

Semakin mahal harga rumah semakin banyak duit yang kena keluar..Kalau bergaji kecil boleh cuba apply rumah kos rendah dahulu dlm web lembaga perumahan negeri masing2..ada rejeki lebih boleh beli rumah besar sedikit..

Ada 2 lawyers untuk pihak kita dan pihak Bank.Kalau boleh biar loan rumah kita Bank cover untuk lawyer if not jumlah duit keluar lagi banyak.

So korang kena kuat semangat sikit if nak beli rumah ni lagi2 dengan harga rumah sekarang.InsyaAllah dan byk berdoa semoga dipermudahkan urusan.

Tips: Pergi bank bawak documents mcm nk apply loan tanya bank kita boleh pinjam bank berapa then lepas tu baru boleh start survey rumah dlm harga range itu.
Kena ada 15% dari price rumah cash dalam tangan masa nak beli rumah subsale.


Boleh juga usha  page ni utk info yang agak bagus juga :)



Ok wassalam 





















6 comments:

  1. salam,

    saya pon sekarang dalam proses beli rumah.
    semua da settle, duit loan bank pon da disburse oleh bank kpd lawyer S&P.

    but everything cuma makan masa dlm 5bln je.
    starting dari (8/8/2014 till today).

    tertanya2 jgk why your process lame sgt smpai setahun? if i'm not mistaken, dari tarikh kite siap S&P tu, kite cume ade 3 months je kan utk siapkan semua? kalau ada buffer pon dalam sebulan. After 3bln tu owner lama bole mintak penalti up to 8% per day if kita tak settlekan balance 90% yang kite hutang dia.

    this is my experience la so far. mmg byk kene push lawyer. Both lawyer pon kene push.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye x push lawyer sis..alhamdulillah ownr lama ok :) tq sis ats advice..

      Delete
    2. NAK TNYA LAH STAMP DUTY DAPAT TAK KURANG KALO BELI RUMAH PERTAMA?

      Delete
    3. x sure pula..try tanye lawyer encik

      Delete
    4. Terima kasih artikelnya kak. Kalau mau lihat contoh model desain rumah minimalis bisa lihat di blog saya :)

      Delete

  2. I am a private loan lender which have all take to be a genuine lender i give out the best loan to my client at a very convenient rate.The interest rate of this loan is 3%.i give out loan to public and private individuals.the maximum amount i give out in this loan is $1,000,000.00 USD why the minimum amount i give out is 5000.for more information

    Your Full Details:
    Full Name :………
    Country :………….
    state:………….
    Sex :………….
    Address............
    Tel :………….
    Occupation :……..
    Amount Required :…………
    Purpose of the Loan :……..
    Loan Duration :…………
    Phone Number :………
    Mobile Number: +919910768937
    Contact Email osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete

Thanks for reading :)