Tuesday, 29 September 2015

Cara Check Senarai Hitam PTPTN

Assalamualaikum semua

Sesiapa yang nak fly oversea pergi makan angin or honeymoon
lepas tu ada pula history buat pinjaman study dengan PTPTN masa university dulu
dah tu macam kejap bayar kejap tak bayar kan
or tak bayar langsung?
 better korang check nama korang dekat senarai hitam PTPTN first!
nanti ada pula yang dah beli tiket flight sekali tak dpt fly sebab disenarai hitam..fuhh

(T_T)

so bawah ni cara korang boleh buat semakan dengan PTPTN

makesure masa surfing websit PTPTN korang tutup pop-up blocker
 sebab kadang-kadang dia jadi macam error selalu

lagi satu PTPTN dah siap pesan website dorang sesuai dilayari guna Internet Explorer 7 or Mozila Firefox

1) Buka website PTPTN
PTPTN- Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional

Click 'Laman Web Rasmi'

Click 'Senarai Hitam'
yang satu baris color kelabu tu atas perkataan PERKHIDMATAN


Isi no kad pengenalan, no.telefon dan email anda

Click dekat 'Semakan Senarai Hitam Jabatan Imigresen Malaysia'


Masukkan no kad pengenalan dan click SEMAK

Alhamdulillah TIADA HALANGAN 
tu yang penting sekali (^_^)


korang juga boleh check if korang bakal disenarai hitam or tak dengan click
'Dalam Proses Senarai Hitam PTPTN' 


Alhamdulillah harap-harap korang selamat juga okay



Selamat mencuba :)























Monday, 28 September 2015

Bayar PTPTN dengan CIMB Clicks

Assalamualaikum semua

Today nurul nak story macam mana 
cara korang boleh bayar PTPTN dengan cepat dan mudah!

main click-click saja.
via online payment saja
masa dulu-dulu nurul selalu bayar kat pos office sebab dekat dengan tempat kerja kan
tapi kena bayar extra RM2 untuk commission mereka.

sekarang nurul just bayar PTPTN guna CIMB Clicks saja
cepat , mudah yang paling best murah charge dia RM 0.53 sen saja (^_^) 

Guna Maybank2u pun boleh dorang charge RM1.00

Before nak buat bayaran via CIMB clicks first of all mestilah kena register dulu dgn CIMB Clicks
dan paling penting ada buka account dengan CIMB la & ada cukup duit dlm tu utk buat payment

pergi website CIMB Clicks

Login

Click dekat perkataan "Pay"
dan pilih Bills

Then isi column 
From: (Account korang yang ada simpanan duit dgn CIMB) 

Click dekat CIMB Clicks dia akan suruh "Enter Biller Name"
korang taip PTPTN- Bayaran balik pinjaman pendidikan

click submit

click pic for large image

lepas tu dia akan keluar benda ni korang kena isi

I/C number
Telephone number
Amount nak bayar

korang boleh terus add this biller to 'My Favourite' so next time easy la
Then lepas tu just click Proceed to Payment 
masa ni dia akan request TAC  no dekat kita dan hantar melalui phone kita.
Tunggu dia hantar TAC no kat message phone dan masukkan no TAC yang diberi
nanti dia akan keluar summary bayaran dan korang boleh print saja
CIMB Clicks akan bagi message lagi sekali informed kita yang kita ada buat transaction pukul berapa dan bila.

senang kan (^_^)
selamat mencuba!



Tuesday, 1 September 2015

Holiday Krabi Thailand(Ao Nang) : Last Day+ Bajet dan Tips ke Krabi


Assalamualaikum semua
 nurul nak story last day kami di Ao Nang Beach
pagi tu kami naik tuk tuk pergi breakfast
dah breakfast just packing bag saja untuk balik ke Malaysia
Nurul akan totalkan bajet kami ke sana cuma bajet makan dan shopping tak dapat nak bagi details sebab 
kami makan makan makan shopping sampai lupa daratan.haha



tata Krabi Thailand
gonna miss u :)
ur beautiful beach & delicious foods

Flight ticket Air Asia
1 person : RM 221.08 (pergi balik)

Van 
selesa dan besar
600 Baht
Airport Krabi- Kuantalay restaurant- Krabi agency- Bank- Ao Nang Sunset Hotel
1 person : RM 15
Van transfer from hotel to Airport Krabi :FREE

Hotel
Ao Nang Sunset Hotel (3 stars)
Kak Mya booking guna Agoda.com

Total 2 bilik superior with breakfast 4 days 3 nights : RM 756.18

1 person : RM 189++
4 Days 3 Nights
Recommended Hotel!
Hotel ni dapat banyak good reviews from customer :)
Hotel boleh di booking via Booking.com , Agoda.com etc

senarai hotel di Ao Nang Beach 
source pic google

Tuk-tuks(Osman) motor
200 Baht (pergi balik)
1 person : RM 5

kami banyak guna tuk-tuks Osman pergi cari breakfast & dinner

Tuk-tuks van
Ao Nang to Krabi Town
600 Baht pergi balik
1 person : RM 15

Phi Phi Island Tour
1 person : RM 175

ATV Safari Adventure & Elephant Trekking
1 person :RM 110

Krabi kami banyak habiskan duit pergi makan,makan,makan & shopping

Subtotal seorang pergi balik Krabi all-in habis duit dalam RM 1200+- 



kami tak guna agency dari Malaysia pergi sana just redah je 
sampai sana cari agensi pakej sendiri untuk aktiviti kami.
nak pakej murah ada pakej mahal ada 
kami pergi 1 group 4 orang
booking 2 bilik superior

alhamdulillah masa kami pergi awal bulan
 june cuaca sangat-sangat baik (^_^)
ramai recommend pergi awal tahun sampai tengah tahun insyaAllah cuaca okay


BARANG KAMI BAWA PERGI KRABI

 kami sampai petang di Krabi so kami jalan-jalan pakai baju dari Malaysia tu je
skirt+blouse
nurul just pakai crocs since dari Malaysia
baju tidur simple-simple
bawa satu bag pack & small baggage (sumbat barang shopping)

Barang penting
#passport & documents diri
# duit duit duit (kami ada tukar di Malaysia half Thailand half) 

# phone (kat Aiport bole beli sim kad Thailand)
#camera (waterproof cover)
#international charger plug (Krabi ada jual)
#power bank ( jangan besar sgt kapasiti mah dia bole kene rampas di airport)
# telekung & sejadah kecil
#botol refill kecil beli di Watson if nk standby  shampoo/sabun haha
(kt hotel ada sediakan)
#travel kit ubat gigi dan toothbrush (Watson)
#towel # sun block cream # sunglasses

day 1


Phi Phi Island Tour ( 1 day activity)
pakai baju basahan terus sebab nak pergi island then ada snorkeling lagi
nrl just pakai baju t-shirt KRABI beli di Ao Nang market
tracksuit 
slipper
sun block cream # camera waterproof # bag waterproof(beli di Krabi)

Malam tu pakai je tracksuit & t-shirt 
Kat Krabi ni orang tak bergaya sangat nak pakai heels ke jeans ke semua pakai baju ala-ala 
pergi pantai je even nak pergi makan malam pun

day 2

day 2



ATV Adventure & Elephant Trekking
pakai baju macam nak pergi sukan haha
tapi hari tu nurul pakai seluar slack & baju cotton girls tu( no idea)
better pakai kasut tertutup nrl pki crosc tu je
sun block cream  # camera # bag pack

day 3

day 3




Day 4
Baju nak balik Malaysia suka hati korang lah nak pakai apa haha

selamat bercuti (^_^)
wassalam


# untuk review post before this boleh click kat tulisan biru#