Friday, 26 February 2016

Bayar PTPTN guna KWSP

Assalamualaikum semua 



Post hari ini mengenai proses nurul dalam berusaha nak melunaskan pinjaman PTPTN nurul
masa tahun pertama belajar nurul guna pinjaman ptptn
tahun seterusnya nurul guna MARA.

Semoga Allahswt permudahkan semua Ameen :)

check it out!

source from google



Dokumen yang perlu ada untuk proses ini

1) Surat Pengesahan Baki Pinjaman 


Official surat pengesahan baki pinjaman boleh dapat melalui cawangan PTPTN 
ATAU boleh isi borang online Borang Permohonan Baki Pinjaman (Individu) & ptptn akan post ke rumah.Pegawai ptptn akan sign & stamp.

Pada 25/2/16 Nurul pergi ptptn cawangan The Mines Shopping Mall          
( buka 10 pagi -10 malam)
pergi kaunter beritahu nak surat pengesahan baki pinjaman untuk buat bayaran melalui kwsp.

Pihak ptptn akan beri satu borang kena isi
Borang Permohonan Baki Pinjaman(individu)

Lepas isi borang tunggu untuk mereka siapkan :)


2) Surat Tawaran Pembiayaan Pendidikan PTPTN 
ATAU
Perjanjian asal Pembiayaan Pendidikan PTPTN

Nurul bernasib baik masih simpan lagi yang original masa tahun 2007 dulu so kena fotostat satu salinan untuk beri kepada pihak KWSP.

Jika sudah hilang masa pergi kaunter ptptn mohon surat pengesahan baki (step 1)
boleh mohon sekali nak dapatkan semula dokumen perjanjian tu.Kena bayar RM90


4) Skrol DAN transkrip original dan salinan fotostat 
untuk beri kepada pihak KWSP


transkrip

skrol

5)Kad Pengenalan dan salinan

Bila semua dokumen dah lengkap boleh bawa ke KWSP berdekatan
Bawa sekali dokumen original untuk dicop sahkan benar oleh pihak KWSP.


Nurul pergi ke KWSP Batu Caves 26/2/16

Kwsp benarkan untuk pengeluaran bayaran ptptn dari Akaun 2 Kwsp kita :)

Pihak KWSP akan check dokumen & suruh isi borang KWSP 9H (AHL)(pengeluaran pendidikan) dah selesai isi borang akan dapat no.giliran dan tunggu sampai no dipanggil.
Sekejap saja urusan di kaunter pihak kwsp kata proses bayaran ke ptptn dalam tempoh 21 hari dan akan inform kita jika bayaran sudah dibuat.

Sekarang tempoh untuk menunggu keputusan.Harap-harap berjaya Ameen :)

alhamdulillah 
29/2/16
kwsp sudah bayar kepada ptptn :) wink



8/3/16
Miss Amira dr ptptn mines ada call beritahu kena dapatkan surat pelepasan hutang ptptn dari orang yg incharged keluarkan penyata baki akhir haritu.
alhamdulilah miss amira sudi tolong nurul :)

Encik Farid ptptn telah email kpd nrl surat pelepasan hutang bertarikh 10/3/16



bila sudah dapat surat pelepasan hutang dari ptptn baru boleh tuntut lebihan bayaran dari ptptn dengan isi borang di cawangan atau online saja!


Check penyata baki pinjaman ptptn sudah selaraskan jadi zero


18/3/2016
PTPTN sudah pulangkan lebihan bayaran ke akaun bank nurul.


p/s : if duit kwsp akaun 2 tak cukup nak bayar habis ptptn,
dun worry still boleh keluarkan duit kwsp tu
untuk bayar seberapa yang boleh so boleh kurangkan baki pinjaman kan.

UPDATED
Mulai 1 April 2016
KWSP sudah ada buat e-pengeluaran(online)  boleh layari kwsp punya website utk maklumat lanjut
atau bole click link bawah ini.
BAYAR PTPTN GUNA KWSP ONLINE(e-pengeluaran)

Prosedur bayar ptptn guna kwsp online

1)Daftar i-akaun kwsp

2)Dapatkan baki pinjaman ptptn
Boleh hubungi careline ptptn 03-2193 3000

3)Mohon pengeluaran kwsp secara online (e-pengeluaran)
(pastikan nama program sama seperti dalam surat pembiayaian asal)


4)Semak status permohonan melalui SMS/Mesej Sekuriti
(dlm tempoh 4-14 hari bekerja dari tarikh permohonan)

5)Hadir ke KWSP bersama dokuman sokongan yang ditetapkan.
(Contoh:salinan surat tawaran/transkrip./skrol)

6)KWSP akan memproses dalam tempoh 15 hari dari tarikh hadir ke KWSP membuat cop ibu jari dan penghantaran dokumen sokongan.



Check semula dalam sistem PTPTN untuk tengok baki ya :)
Alhamdulillah

Lepas tengok ini rasa nak jerit arrghhh IM DONE!
RM 12k bukan jumlah yang kecil 
next banyak lagi hutang menunggu mu untuk dibayar.
Hutang pls be nice to me.

Selamat Mencuba!


63 comments:

  1. Salam cik nurul..tumpang tanya cawangan ptptn di mines tu bukak tak hari sabtu n ahad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buka setiap hari isnin smpai ahad 10 am -10pm:)

      Delete
    2. wslm..tq sudi baca post ni :)slm kenal

      Delete
  2. Salam perkenalan ;)
    Cawangan yg dkt mines ni dlm shopping complex the mines tu ke cik nurul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm :) yup awk dlm mines tu area movie cinema

      Delete
  3. Salam perkenalan ;)
    Cawangan yg dkt mines ni dlm shopping complex the mines tu ke cik nurul?

    ReplyDelete
  4. Salam cik.

    Hi,
    Thanks for this very clear procedure and info..
    tp, nak tanya bayaran KWSP ni direct ke PTPTN or melalui kita sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply..baru buka blog..kwsp direct to ptptn :)

      Delete
  5. kalau buat online senang, isi maklumat , make sure tepat. saya punya amek masa 3 hari dan epf dah hantar sms utk saya bwk original sijil diploma/degree etc utk pengesahan cap jari.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah skrg nrl tgk dah ada e-pengeluaran skrg..lg senang kn

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. salam, sebelum ni saya byr tunggakan PTPTN guna e-Pengeluaran KWSP Tu..tp dia ada limitkan berapa kena byar...so klu kita pergi kaunter kwsp trus..kita boleh pki smua x duit yg ada dlm akaun 2 KWSP kita tu???

      Delete
    4. Wslm..awk try login kwsp online lepastu check berapa awk bole keluarkan utk pengeluaran pendidikan.

      Delete
  6. untuk lebihan bayaran, berapa lama ptptn akan bank in kepada kita? Saya apply on 20 Jun 2016,tak da status lagi sampai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai awk..sye rse kne tnye ptptn..masa saya dulu x silap x smpi sebulan ptptn dah byr balik

      Delete
    2. mula2 amik statement baki terkini dari ptptn. dan kwsp bayarkan.. apa yang lebihan bayaran ptptn pulangkan balik tu? kwsp lebih bayar ke ptptn lebih charge?

      Delete
  7. assalam cik nurul, lama xnak ambil proses pertukaran ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul buat time xde e-pengeluaran kwsp..buat manual so far cepat juga..

      Delete
  8. Salam...mcm mana nak tau ada lebihan bayaran sedangkan kita bayar ikut full settlement letter?...baru ni sy pun dh jelaskan keseluruhan baki pinjaman saya secara tunai tp saja try klik kat pautan 'Semakan Lebihan Bayaran' dan masukkan no ic...tiba2 system cakap ada lebihan bayaran tp x bagitau berapa jumlah...sy apa lg terus masukkan no acc peribadi...haha....tp x tau la berapa dia nak refund....mcm kes puan,mcm mana puan tahu ada lebihan bayaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry late reply..ohh saya pun check mcm awk juga..hehe :)

      Delete
    2. dia punya interest dia pulangkan balik kot

      Delete
    3. myb la awk saya pun terkejut dorg ckp ada lebihan to yg amik refund balik

      Delete
  9. Salam cik nurul..saya nak bayar ptptn melalui kwsp.. tapi masalahnya sya dulu bljr sekerat jelan je.. rasa2 dapat ke byr pkai kwsp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. for info, benda ni jadi pada abang sy. Dia tak boleh bayar ptptn guna kwsp kalau xde scrol tamat belajar. :)

      Delete
  10. surat tawaran pembiayaan pon bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ikut ptptn boleh awk tapi awk try submit dulu mcm mana:)

      Delete
  11. 2) Surat Tawaran Pembiayaan Pendidikan PTPTN
    ATAU
    Perjanjian asal Pembiayaan Pendidikan PTPTN
    - diperlukan ketika urusan di KWSP..

    bagaimana dengan kes saya..
    -tidak dapat menghabiskan pembelajaran..
    -tiada sebarang dokumen..

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti untuk kes Fairus..better check dgn ptptn tengok mcm mana suggestion dorang :)

      Delete
  12. klo isi online cmne ye, if da lulus nt pergi pjbt kwsp bwk salinan asal pnjaman dan transkrip jeke? mohon bantuan.sy baru sj isi online e-pengeluaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya x sure awk klu online try check..dulu sya buat manual kt pergi kwsp..sorry🙏

      Delete
    2. Sya x sure awk klu online try check..dulu sya buat manual kt pergi kwsp..sorry🙏

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Salam. Nak tanya about bayaran balik. Macam kes saya, saya dah bayar tunggakan dengan potong akaun 2 kwsp. Then, saya dapat pengecualian drpd bayar ptptn. PTPTN akan refund semula duit tu kan? Risau je. Same case as yours ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai huda :) sya dpt refund..ok tu klu lmbt sgt tnya ptptn

      Delete
  15. Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Mrs.CATHERINE Jonez, reputasi baik pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau memerlukan pinjaman ekuiti rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh pinjaman kadar faedah sebanyak 2% daripada individu, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami cara, terma dan syarat. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Email kami di: (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM)

    ReplyDelete
  16. Salam Nurul..sya baru sj isi online pengeluaran tapi sya isi jumlah dipohon utk bayaran baki keseluruhan lebih dari jumlah baki pinjaman..cth baki sepatutnya sya bayar ke ptptn rm5k tp sya isi jumlah dipohon rm10k, kwsp akan masukkan semula lebihan ke akaun kwsp kte ke atau ptptn yg akan kembalikan bayaran lebihan tu? takut je duit lebih tu x dpt balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba anonymous tengok yg kwsp online tu lulus tak untuk permohonan yang anon tulis 10k tu..if lulus should be ptptn akan refund..tp nurul rse kwsp akan bagi based on amount kt ptptn.

      Delete
  17. Saya nk tanya. Kalau sy dulu belajar xhabis. So xad sijil diploma. Boleh bayar ke guna akaun 2 kwsp? Tp surat ptptn mse mula2 dlu sume sy ade.. Cuma sy berhenti belajar.. Xteruskan diploma..

    ReplyDelete
  18. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  19. '...Jika sudah hilang (surat tawaran ptptn) masa pergi kaunter ptptn mohon surat pengesahan baki (step 1)-petikan dari dokumen sokongan no.2

    maksudnya kalau dokumen nombor 2 tu tak ada, cukup dengan dokumen no 1 sahaja?..betul ke fahaman saya ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. step 1 ,surat pengesahan baki tu kena minta di ptptn sbb ptptn akan bg baki yg plg latest..step no 2 tu boleh guna dokumen salah satu :)

      Delete
  20. Fuh, fuh...

    Mana la transkrip tu.

    Nak pergi settle ni.

    ReplyDelete
  21. Salam.
    Nak tanya yg diorang bayar balik tu masuk terus akaun kita or masuk akaun 2 epf? Sebab saya punya full settlement guna epf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..kwsp guna duit dalam akaun 2 kwsp kita bayar direct pergi ke akaun ptptn kita.

      Delete
  22. Ada tak no contact cik amira tu? Whatsapp saya boleh tak? 0182866477. Nak tanya pasal lebihan bayaran tu.

    ReplyDelete
  23. Ada tak no contact cik amira tu? Whatsapp saya boleh tak? 0182866477. Nak tanya pasal lebihan bayaran tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Ili..nrl contact no.phone dia..aritu direct jumpa kt ptptn mines je n thru phone pejabat ptptn

      Delete
  24. hii, baki pembayaran ptptn yg da dpt diskaun akan masuk semula ke akaun kwsp kita atau direct ke akaun kita sendiri?permohonan sy da dluluskan tp konfius skit tentang baki selepas diskaun tu..tq

    ReplyDelete
  25. Kami adalah sebuah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
    bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
    masalah, jika Anda memiliki kekacauan finansial dan Anda perlu dana untuk
    memulai bisnis Anda sendiri atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
    tagihan, memulai bisnis yang baik atau Anda merasa sulit
    mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini via e - email
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

     "Jadi, jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu,
    Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

    Namamu: ______________________
    Alamat Anda: ____________________
    Negaramu: ____________________
    Tugas Anda: __________________
    Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: ______________
    Jangka waktu pinjaman: ____________________
    Pendapatan bulanan: __________________
    Nomor handphone: ________________
    Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________
    Jika Anda telah mengajukan pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? ...

    Bertindak cepat dan keluar dari tekanan keuangan, berantakan, dan tantangan
    hubungi REBECCA WILLIAMS PINJAMAN PERUSAHAAN hari ini melalui e - mail:
    rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  26. boleh terus pergi ke kwsp ke, walaupun belum menerima sms dari kwsp?.. tq

    ReplyDelete
  27. Salam, thanks ms.Nurul.
    sbb aritu PTPTN hanya maklumkan utk bawa sijil asal & salinan diploma je.. Nasib baik sempat baca entry ms.nurul ni before pi KWSP utk pengesahan cap jari. Memang kena bawak transkrip, skali ye...? hehehe... Tqvm..

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum, untuk e-Pengeluaran part butiran pembayaran tuh nak isi ap ye? Sebab saya tak pernah lagi bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..nrl x pasti pula sebab dulu nurul buat secara manual

      Delete
  29. Assalamualaikum Cik Nurul,

    Saya dah buat full settlement guna akaun 2 KWSP. Lepas tu dapat tahu ada lebihan bayaran sebab dapat 15% diskaun drp budget 2017. Masalahannya saya kurang pasti lebihan tu kita kena mohon masukkan ke akaun kita atau PTPTN akan automatik debitkan semula ke dalam Akaun 2 KWSP?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu masa apply tu ptptn da deduct sekali..cuba try tnye ptptn mcm mne

      Delete
  30. assalamualikum. boleh ke saya mmbuat pinjaman pendidikan kwsp untuk smbung ke diploma. saya baru nk smbung ke diploma. jika tk keberatan boleh email saya tk ainnaatasha99@gmail.com. hrp dpt membntu

    ReplyDelete
  31. assalamualikum. boleh ke saya mmbuat pinjaman pendidikan kwsp untuk smbung ke diploma. saya baru nk smbung ke diploma. jika tk keberatan boleh email saya tk ainnaatasha99@gmail.com. hrp dpt membntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsp xde pinjaman..pengeluaran pendidikan ada sis..:)

      Delete

Thanks for reading :)