Tuesday, 16 July 2013

Renew Takaful & Roadtax Kereta

Assalamualaikum.

Tanggal 10/7/2013 yuyu apply cuti coz nak uruskan segala urusan and the BEST THING is that day 1st day PUASA..
alhamdulillah (^_^)

Pagi lepas sahur yuyu plan untuk pergi renew Takaful my lovely B.
My 'B' yang hitam menawan tu.3 tahun berkhidmat.Alhamdulillah soo far my 'B' sangat2 baik and dont have major problem!.Syukur ya Robb.

Pagi tu pergi Putrajaya renew my 'B' punya takaful till 2014 @ Takaful Malaysia
Bagus Takaful ni..if no claim then yuyu dapat cheque RM 99.76.Ok lah tu rejeki juga dari tak dapat langsung.(^_^) Alhamdulillah.


Doakan tiada apa-apa jadi kepada my 'B' yuyu.Aamiin.

Step renew Takaful.
1) Ambil no.giliran untuk renewal.

2) Take a seat.

3)Usually Takaful will send letter 'notice of expiry'.Bring this letter so mudahkan staff buat kerja.

4)Bring your money la opkos.my 'B' cc kecik so Alhamdulilah takdelah riban2.Still below 1k but still fulus kan..hehe.

5)Staff call your no.Bagi lah salam sikit.Bagi letter 'notice of expiry' tu dekat dia dan duduk diam2.

6) Korang boleh bincang tentang sum covered berapa RM nak ambil based on harga pasaran kereta kalian.Jangan over insured ok coz time nak claim nanti hanya dapat mengikut harga pasaran time tu.Bila ikut harga pasaran nilai akan susut.So takaful contribution sikit nak bayar nanti.Kereta makin lama akan susut nilai dia..bukan macam rumah yea.Korang juga boleh if nak add lagi mana parts of your car yang nak korang takafulkan eg like cermin kereta.

7)Kalian juga akan dapat NCD..Apa tu NCD? Maksud dia No claim discount.Kira sepanjang tempoh kereta dlm takaful korang if tiada apa-apa excident then korang akan dapat discount ni.Mohon doa dijauhkan la kawan2  dari sebarang major excident.If excident kecil-kecil tu just kaumtim jela coz macam tak berbaloi je nak claim.hehe..NCD juga akan makin bertambah mengikut tahun.Korang boleh tengok blog BRO NI..

8)Staff tu akan calculate dalam sistem mereka and DONE!sekejap sangat-sangat.Amount tu opkos lah akan reduce sikit dari apa yang terpampang dekat letter 'notice of expiry' tu.(^_^).

9)Lastly buat payment dekat counter yang sama juga dan staff akan bagi salinan 'Confirmation Slip'.Sila check then boleh balik dengan senang hatinya!Alhamdulillah.


Sesiapa yang still pakai insuran konvensional..boleh tukar lah ke Takaful (^_^)

Belum lagi!Dush2..lepas settle part Renew Takaful.Korang kena renew ROADTAX pula yea.Roadtax tu benda alah yang tampal kat cermin kereta depan belah kiri tu.Yang warna merah tu.

Yang ni senang je boleh renew online pakai Myeg atau kalian boleh buat manually dekat Pejabat Pos berkomputer.

If nak tahu cara renew roadtax online boleh terjah BLOG INI
Cara ni yuyu tak pernah guna ok.So tak tahu sangat.sorry!

For me.Yuyu suka manual je senang sebab pejabat pos area yuyu kerja ada kat rumah ada.senang (^_^)

Step renew roadtax

1)If manual macam biasalah kena bersusah payah sikit dapatkan geran dari Bank yang kita apply untuk loan kereta dulu tu.Macam yuyu alhamdulillah geran yuyu pegang tapi kena sign2 sikit la dengan pihak bank.

2)Bawa geran kereta pergi Pejabat Pos dengan senang hatinya.(^_^) macam ni.haha. ok again duit jangan lupa bawak.My 'B' yuyu RM 70 setahun.

3)Make sure sebelum renew roadtax korang dah renew Takaful kereta ok.

4) Ambil no.giliran & waiting.

5)Kalau boleh pergi awal sebab urusan JPJ pukul 6.00pm dah close (ini untuk pejabat pos yang buka sampai malam la) mcm kat Jusco tu.

6)Staff tu panggil no.giliran korang sila lah beri geran.Nanti staff akan tanya dah renew insuran?Jawab jela yea sudah.(^_^).Bayar nanti dia akan bagi la paper yang nak kena tampal kat kereta tu macam pic bawah ni.

Alhamdulillah.


Bila mana si gadis kecil kena buat tugas orang dewasa.(^_^)


Wassalam guys.Selamat berTakaful!







8 comments:

  1. momoy baru renew may lepas. bawa duit bagi kat delaer beli kete. amik resit. biar dia yg settle

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun senang juga..tp g counter yuyu dpt discount..:p salam ukhuwah sis ;)

      Delete
  2. hehe sy belum berkereta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela tu encik zuan takde kereta..hahah ;D

      Delete
  3. Replies
    1. salam ukhuwah sis..tape next time will be yours..chaiyok2..insyaAllah ada rejeki.

      Delete
  4. Alamak, kne ambil tahu ni.... sebab bakal dapat kereta nanti.. ayah nak bagi.. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglah ayah nak bagi..hehe..yuyu beli sendiri sebab susah takde transport nk g keje aina..pasni aina praktis eh..

      Delete

Thanks for reading :)