Monday, 24 June 2013

Jerebu & Mask N95 & Pharmacy

Assalamualaikum sahabat.

Kusangka tenang sampai ke petang..rupa-rupanya jerebu di tengahari.

Alhamdulillah so far kesihatan yuyu masih terkawal lagi.Mohon jangan sakit Ya Robb.

Since hari Ahad (23/6/2013) jerebu telah mula melanda Selangor dan KL.Time tu yuyu kerja sebab di pharmacy ada stock take..Makin ke petang hinggalah sampai hari ni(24/6/13) jerebu makin teruk dan sekolah-sekolah area sini terpaksa di beri CUTI ok.
Ada yang online sampai ke pagi la jawabnye..

Langkah-langkah keselamatan yang korang perlu ambil ketika musim jerebu

1)Kurangkan aktiviti fizikal luar rumah.(Jangan tetiba rajin  nak gi joging la berkebun la.Bahaya ok.(Semalam jumpa ramai org yang bawak anak2 keluar pergi beli barang.,tak kesian kat anak ke?)Pergi suh sorang beli cukup.yang lain duduk umah diam2)

2)Sentiasa berada di dalam bangunan.Kalau ada urusan luar pastikan memakai mask(topeng muka).Buat masa sekarang the best mask N95 tapi bukan semua boleh pakai..Size utk kanak2 juga tiada.Penggunaan mask N95 juga memerlukan si pemakai bernafas lebih kuat jadi warga tua,pesakit paru-paru atau jantung serta wanita sarat mengandung tidak digalakkan pakai.Alternatif lain boleh guna surgical mask.

3)Jangan la mengada-ngada nak tambah asap dlm rumah dengan smoke!

4)Banyakkan minum air kosong.

5) Basuh tangan dgn muka dengan bersih selepas melakukan aktiviti luar


Buat setakat ni mask yang sesuai digunakan adalah mask N95 kerana dapat menapis particles halus yang lebih kecil(dlm jerebu) berbanding mask yang lain..Boleh dapatkan di pharmacy atau kedai berdekatan.Harga mask ini juga agak mahal berbanding mask biasa.(Nama pun lagi ok kan).Tapi ingat tak semua orang boleh pakai ok..another choices.korang boleh pakai surgical mask.

Alhamdulillah dapat mask N95 (Brand 3M)tadi cuma mask tu kalau pakai nampak mcm angry bird la..haha

ya muncung di depan (^_^)


'Jerebu' dalam pharmacy 
Iam the ninja!

Nabila,Kak matha,Gadis,Azimah

Same peoples + Kak Ain

Jerebu @ MRR 2.Fuh!dah serupa pergi Cameron cuma tak sejuk je.

My N95 Mask (Back)

My N95 Mask (Front)

So sahabat..jage kesihatan korang baik2 yea.Chill.Wassalam.

Since case jerebu tiap2 hari ada orang tanya nak beli mask tapi kami takda jual.so sorry..

Sources from :EMERGENCY 101,Bicarasantai.com,Bahagian Pendidikan Kesihatan Malaysia.

4 comments:

  1. hoho..bagus2..salam ukhuwah ya :) mai la follow ceq.

    ReplyDelete
  2. oit...ak google mne nk beli mask n95 ni..tup2 entry ko appear first result..trbaik weyh..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yeke kak..aku dpt free je ni bos bg dulu

      Delete

Thanks for reading :)