Saturday, 22 June 2013

Cetak penyata KWSP dengan lebih mudah!

Assalamualaikum my dears friends.

So how your work today guys?

Yuyu alhamdulillah ok saja.(^_^)

Kepada yang sudah bekerja semua..korang perasan tak dekat slip gaji korang akan ada colum 'deductions'.
Ke korang tak ambil tahu langsung..
Bahaya ok kepada korang-korang yang tak ambil tahu langsung tu.
Lepas ni selalo lah check slip gaji korang k.
Dekat deductions tu selalunya akan ada potong KWSP dan SOCSO dan etc.
kalau kerja goverment yuyu tak pasti pula.

Potongan KWSP tu bermaksud company korang telah mencarumkan duit GAJI BULANAN korang semua dalam KWSP.
KWSP a.k.a KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA
atau english nya EPF (Employees Provident Fund)

So,tak kan lah kalian semua tak nak ambil tahu duit kalian semua ke mana?
So untuk lebih bijak lagi korang kena ada inisiatif untuk check korang punya penyata ok.
Sekarang ni semua dah jadi mudah je.KWSP ada letak kan kiosk pintar (bentuk macam machine ATM) kt kebanyakkan pejabat mereka,bank dan UTC.

Korang just kena bawak IC korang sahaja ok.Selain itu korang juga boleh aktifkan i-akaun if korang nak guna KWSP online.


Step-Step
1)Sentuh skrin & pilih bahasa.
2)Kiosk akan suruh anda masukkan IC kat tempat card reader sebelah kiri.
3)Letakkan ibu jari kanan anda.
4)Pilih perkhidmatan sama ada mahu aktifkan i-Akaun (guna online) atau mahu cetak penyata.
5)Pilih cetak penyata.
6)Kiosk pintar akan cetak penyata kamu semua.DONE!
7)JANGAN LUPA AMBIL IC BALIK OK. :)

 contoh kiosk pintar KWSP
credit pic to BLOG NI

Selamat semak penyata.wassalam!

9 comments:

  1. Memang senang ada benda alah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2..thank k :)follow la saya..iam newbie lg..oh

      Delete
  2. ok. thanks awok, baru nak g ni . kwsp bangi ade kan mesin ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsp kiosk byk ada dlm bank area bangi..

      Delete
    2. kt RHB Bank sebelah shell bangi tu ada tak?

      Delete
  3. X sure pula..sorryy..try check di website kwsp

    ReplyDelete
  4. Thank you for the information!! Great job!

    ReplyDelete

Thanks for reading :)