Tuesday, 1 September 2015

Holiday Krabi Thailand(Ao Nang) : Last Day+ Bajet dan Tips ke Krabi


Assalamualaikum semua
 nurul nak story last day kami di Ao Nang Beach
pagi tu kami naik tuk tuk pergi breakfast
dah breakfast just packing bag saja untuk balik ke Malaysia
Nurul akan totalkan bajet kami ke sana cuma bajet makan dan shopping tak dapat nak bagi details sebab 
kami makan makan makan shopping sampai lupa daratan.haha



tata Krabi Thailand
gonna miss u :)
ur beautiful beach & delicious foods

Flight ticket Air Asia
1 person : RM 221.08 (pergi balik)

Van 
selesa dan besar
600 Baht
Airport Krabi- Kuantalay restaurant- Krabi agency- Bank- Ao Nang Sunset Hotel
1 person : RM 15
Van transfer from hotel to Airport Krabi :FREE

Hotel
Ao Nang Sunset Hotel (3 stars)
Kak Mya booking guna Agoda.com

Total 2 bilik superior with breakfast 4 days 3 nights : RM 756.18

1 person : RM 189++
4 Days 3 Nights
Recommended Hotel!
Hotel ni dapat banyak good reviews from customer :)
Hotel boleh di booking via Booking.com , Agoda.com etc

senarai hotel di Ao Nang Beach 
source pic google

Tuk-tuks(Osman) motor
200 Baht (pergi balik)
1 person : RM 5

kami banyak guna tuk-tuks Osman pergi cari breakfast & dinner

Tuk-tuks van
Ao Nang to Krabi Town
600 Baht pergi balik
1 person : RM 15

Phi Phi Island Tour
1 person : RM 175

ATV Safari Adventure & Elephant Trekking
1 person :RM 110

Krabi kami banyak habiskan duit pergi makan,makan,makan & shopping

Subtotal seorang pergi balik Krabi all-in habis duit dalam RM 1200+- 



kami tak guna agency dari Malaysia pergi sana just redah je 
sampai sana cari agensi pakej sendiri untuk aktiviti kami.
nak pakej murah ada pakej mahal ada 
kami pergi 1 group 4 orang
booking 2 bilik superior

alhamdulillah masa kami pergi awal bulan
 june cuaca sangat-sangat baik (^_^)
ramai recommend pergi awal tahun sampai tengah tahun insyaAllah cuaca okay


BARANG KAMI BAWA PERGI KRABI

 kami sampai petang di Krabi so kami jalan-jalan pakai baju dari Malaysia tu je
skirt+blouse
nurul just pakai crocs since dari Malaysia
baju tidur simple-simple
bawa satu bag pack & small baggage (sumbat barang shopping)

Barang penting
#passport & documents diri
# duit duit duit (kami ada tukar di Malaysia half Thailand half) 

# phone (kat Aiport bole beli sim kad Thailand)
#camera (waterproof cover)
#international charger plug (Krabi ada jual)
#power bank ( jangan besar sgt kapasiti mah dia bole kene rampas di airport)
# telekung & sejadah kecil
#botol refill kecil beli di Watson if nk standby  shampoo/sabun haha
(kt hotel ada sediakan)
#travel kit ubat gigi dan toothbrush (Watson)
#towel # sun block cream # sunglasses

day 1


Phi Phi Island Tour ( 1 day activity)
pakai baju basahan terus sebab nak pergi island then ada snorkeling lagi
nrl just pakai baju t-shirt KRABI beli di Ao Nang market
tracksuit 
slipper
sun block cream # camera waterproof # bag waterproof(beli di Krabi)

Malam tu pakai je tracksuit & t-shirt 
Kat Krabi ni orang tak bergaya sangat nak pakai heels ke jeans ke semua pakai baju ala-ala 
pergi pantai je even nak pergi makan malam pun

day 2

day 2



ATV Adventure & Elephant Trekking
pakai baju macam nak pergi sukan haha
tapi hari tu nurul pakai seluar slack & baju cotton girls tu( no idea)
better pakai kasut tertutup nrl pki crosc tu je
sun block cream  # camera # bag pack

day 3

day 3




Day 4
Baju nak balik Malaysia suka hati korang lah nak pakai apa haha

selamat bercuti (^_^)
wassalam


# untuk review post before this boleh click kat tulisan biru#









9 comments:

  1. Insurans kereta motosikal van ke Thailand

    http://nurmas-homestay.blogspot.my/2015/12/perkhidmatan-insurans-ke-thailand.html?m=1

    ReplyDelete
  2. Salam..sis ade mentioned yg sis selalu naik tut tut osman kn? cmne nk contact die yer?

    ReplyDelete
  3. sis nak tanya masa hooping island sis bayar berapa ? then nak mintak suggest , kalau ke sana sis beli souvenir dekat mana murah , selain night market

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai sorry late reply..saya just pergi phi phi island tour guna speed boat bayar rm 175/person tapi actually bole survey ada juga lg murah kat sana :) yg ni kami sampai2 terus book tak sempat survey kat ao nang lagi..haha..souvenir kat area depan masjid ao nang baju dia hari tu beli murah juga..die buka malam saja pki kanopi mcm tu..

      Delete
  4. DARI AONANG KE PHUKET ADA TRANSPORT X?GERAK PAGI BALIK PETANG CAMTU?

    ReplyDelete
  5. DARI AONANG KE PHUKET ADA TRANSPORT X?GERAK PAGI BALIK PETANG CAMTU?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi phuket sya x pasti la pula..sorry!

      Delete
  6. Terima kasih atas info yang sangat berguna. Jika anda berminat untuk mendapatkan pakej cuti bajet ke Krabi Thailand serendah RM180 seorang, layari laman web kami (www.ohtravel.my) untuk maklumat lanjut. Terima kasih!

    ReplyDelete

Thanks for reading :)