Thursday, 27 August 2015

Holiday Krabi Thailand (Ao Nang) Day 1

Assalamualaikum semua
today nak story honeymoon nrl & husband pergi bercuti ke Ao Nang Krabi Thailand
since 9 June 2015 till 12 June 2015
4 DAYS 3 NIGHTS
together with Bro Bang Yee & Kak Mya :) also sweet couple
Bro and Kak Mya yang booking kan ticket Air Asia & hotel kat Krabi
Thanks sangat2 buat both of em!
Price ticket flight for 4 persons
so sorang kena bayar dlm rm220+- (pergi balik)


KLIA2
time ni beratur nak check in baggage 
lepas dah setel kami pergi makan KFC 

Flight kami gerak dlm pukul 1:15 pm from KLIA2 and arrived at 1:40 pm at Krabi Airport
masa awal 1 jam dari Malaysia
Masa dalam flight tu steward or stewardess akan bagi sorang satu Arrival Card & Departure Card untuk diisi..so better pergi mana-mana bawa pen yea ;)
Dah isi letak together dengan passport.Jaga elok2


dlm flight
 Bila dah sampai airport Bro terus beli sim kad Thai so senang urusan dekat sana.


Kami naik van dari airport untuk hantar kami ke hotel.
Van putih besar & selesa sgt 600 Baht (RM 60)
So sorang bayar RM 15 lah kalau convert MYR

Airport Krabi
credit to KrabiAirportOnline.com

van putih yang besar dan selesa

Airport to Ao Nang Beach dlm 30-40 minutes
pergi Krabi sila stay di Ao Nang Beach meriah sikit
stay Krabi town macam sunyi :p

Before hantar kami ke hotel kami request dengan driver van tu nak pergi makan so dia bawa kami ke Kuantalay (halal restaurant)


Tempat dia macam dalam kampong dan terpencil tapi sgt cantik decoration dia
waiter pun ada sorang yang faham Malay so okay la

sawadikap !

menu





husband minat tomyam dia..sedap katanya ;)

lepas dah kenyang driver van bawa kami ke travel agency
Krabi Somporn Travel and Service
if korang nak survey dulu actually kat Ao Nang nanti 
ada banyak travel agency korang boleh pilih bila jalan2 kat tepi2 kedai tu


 



Agent
Krabi Somporn Travel & Service

Harga
RM 175 per person

Transport
Speed Boat

Time
9 am - 4 pm

Lunch
Phi Phi Don Island  (80% Muslim)

Activities 
Covered Phi Phi Don & Phi Phi Leh
Picnic 
Bamboo Island
Maya Bay

Snorkeling 2 times

Sightseeing
Viking cave
Phi Leh Lagoon
Loh Samah Bay


Kami book pergi phi phi island naik speed boat & dapat free naik van masa balik ke airport nanti
pantai yang sangat cantik!
Lepas dah settle segala urusan booking pakej driver van tu hantar kami ke hotel
Lalu Masjid Ao Nang


Bank  
Sampai juga hotel kami..Alhamdulillah :)
Hotel untuk 4 hari 3 malam total sorang dalam RM 180+-
AO-NANG SUNSET HOTEL
source pics from hotel website




front view


pintu masuk

 lift hotel

swimming pool

Check in hotel & ambil kunci

café hotel tapi kami tak pergi pun sebab nampak alcohol kat bar dia
banyak lagi kedai halal boleh makan ;)

kunci bilik

bilik ada sediakan peti besi so segala harta karun boleh simpan situ
safety la sikit kan



hotel ni 3 stars saja tapi bersih dan selesa ;)

Ada sediakn menu & travel book Krabi


dari balcony hotel bawah tu ada swimming pool

keluar sekejap makan angin petang2 lepas masuk bilik



malam kami berjalan lagi misi utama cari makan sebab dah lapar!
sambil tu cuci2 mata & survey2 souvenir nak bawa balik Malaysia nanti kan 

kat Ao Nang ni pharmacy , money changer & atm memang banyak

atm

survey cuci mata



 tuk tuk

malam di Ao Nang


Kami dinner @ La Casa Traditional Thai Cuisine


air minum brand
 Chang
Chang maksud gajah ok


malam tu kami try naik tuk tuk berempat saja nak jalan-jalan makan angin




seronok!

lepas makan jalan-jalan sampai letih pekena teh o ais dulu



bersambung untuk hari kedua ya

wassalam :)


















No comments:

Post a Comment

Thanks for reading :)