Tuesday, 29 September 2015

Cara Check Senarai Hitam PTPTN

Assalamualaikum semua

Sesiapa yang nak fly oversea pergi makan angin or honeymoon
lepas tu ada pula history buat pinjaman study dengan PTPTN masa university dulu
dah tu macam kejap bayar kejap tak bayar kan
or tak bayar langsung?
 better korang check nama korang dekat senarai hitam PTPTN first!
nanti ada pula yang dah beli tiket flight sekali tak dpt fly sebab disenarai hitam..fuhh

(T_T)

so bawah ni cara korang boleh buat semakan dengan PTPTN

makesure masa surfing websit PTPTN korang tutup pop-up blocker
 sebab kadang-kadang dia jadi macam error selalu

lagi satu PTPTN dah siap pesan website dorang sesuai dilayari guna Internet Explorer 7 or Mozila Firefox

1) Buka website PTPTN
PTPTN- Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional

Click 'Laman Web Rasmi'

Click 'Senarai Hitam'
yang satu baris color kelabu tu atas perkataan PERKHIDMATAN


Isi no kad pengenalan, no.telefon dan email anda

Click dekat 'Semakan Senarai Hitam Jabatan Imigresen Malaysia'


Masukkan no kad pengenalan dan click SEMAK

Alhamdulillah TIADA HALANGAN 
tu yang penting sekali (^_^)


korang juga boleh check if korang bakal disenarai hitam or tak dengan click
'Dalam Proses Senarai Hitam PTPTN' 


Alhamdulillah harap-harap korang selamat juga okay



Selamat mencuba :)























No comments:

Post a Comment

Thanks for reading :)