Monday, 28 September 2015

Bayar PTPTN dengan CIMB Clicks

Assalamualaikum semua

Today nurul nak story macam mana 
cara korang boleh bayar PTPTN dengan cepat dan mudah!

main click-click saja.
via online payment saja
masa dulu-dulu nurul selalu bayar kat pos office sebab dekat dengan tempat kerja kan
tapi kena bayar extra RM2 untuk commission mereka.

sekarang nurul just bayar PTPTN guna CIMB Clicks saja
cepat , mudah yang paling best murah charge dia RM 0.53 sen saja (^_^) 

Guna Maybank2u pun boleh dorang charge RM1.00

Before nak buat bayaran via CIMB clicks first of all mestilah kena register dulu dgn CIMB Clicks
dan paling penting ada buka account dengan CIMB la & ada cukup duit dlm tu utk buat payment

pergi website CIMB Clicks

Login

Click dekat perkataan "Pay"
dan pilih Bills

Then isi column 
From: (Account korang yang ada simpanan duit dgn CIMB) 

Click dekat CIMB Clicks dia akan suruh "Enter Biller Name"
korang taip PTPTN- Bayaran balik pinjaman pendidikan

click submit

click pic for large image

lepas tu dia akan keluar benda ni korang kena isi

I/C number
Telephone number
Amount nak bayar

korang boleh terus add this biller to 'My Favourite' so next time easy la
Then lepas tu just click Proceed to Payment 
masa ni dia akan request TAC  no dekat kita dan hantar melalui phone kita.
Tunggu dia hantar TAC no kat message phone dan masukkan no TAC yang diberi
nanti dia akan keluar summary bayaran dan korang boleh print saja
CIMB Clicks akan bagi message lagi sekali informed kita yang kita ada buat transaction pukul berapa dan bila.

senang kan (^_^)
selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment

Thanks for reading :)