Thursday, 20 November 2014

Cara install wall fan(kipas dinding)

Assalamualaikum dears

okay nrl tak tahu lah ada orang guna lagi ke tak kipas dinding (wall fan) ni

tapi yang pasti bilik nrl masih guna kipas ni :) korang kan kayo pakai aircond je..hehe

wall fan nrl ni motor dia dah rosak so tadi nrl singgah Aeon Big pergi beli baru

Dulu pakai wall fan KDK (bagus brand KDK ni agak tahan lama jugak)

Tapi tadi cari brand KDK tak jumpa so beli Panasonic wall fan RM 193

So jom tengok nrl install kipas ni ;) 

Nrl pendek so kena pakai kerusi..haha :D

buka kotak tengok items

Produk ni guna 20% kurang tenaga dr produk biasa..sound nice:)

okay..nrl previous pun pakai wall fan so nrl just guna skru penyangkuk fan yang lama saja
(nampak tak ada penyangkuk with 3 screws tu)

okay dekat belakang motor fan tu ada lubang penyangkut so korang just masukkan saja dalam skru penyangkuk kat dinding tu

 
tada!! nanti jadi macam ni :)

then unscrew benda yang anak panah tu 

pasang benda ni

pusingkan balik bagi ketat

keluarkan benda putih yang nurul pegang tu

ambil 2 items ni dan pasang

pasang ni dulu

then pasang penutup hitam ni bagi ketat

lastly pasang item ni

cangkuk kan dia & tekan sikit bagi masuk ngam2

kunci kan dia so that dia takdelah terbuka balik

then pasang plug suis wall fan


Okayy sudah siap..boleh adjust kipas untuk turunkan sedikit

Panasonic wall fan ni ada warranty setahun
kena simpan warranty card

kipas ni laju juga :) Alhamdulillah

kipas ni boleh cuci just open & install balik je cuma motor dia x perlu buka lagi..

ok wassalam




3 comments:

  1. Thanks for this entry. I have been looking for one in english but can't find one. Now I can stick up my new fan without calling for an electrician

    ReplyDelete

Thanks for reading :)