Tuesday, 25 October 2016

Pengalaman Naik Uber Car di Malaysia

Assalamualaikum semua :)

Today nurul nak share cara naik perkhidmatan servis Uber Car di Malaysia ni.
For my first experience using this Uber Car service 
Alhamdulillah everything sgt awesome!
Dapat driver Uber Car yang sangat baik dan peramah :)

Macam mana nak guna servis Uber Car?

1) Sila install 'Uber' dari Play Store atau App Store dalam phone dan Register.

2) Dia akan bagi verification code so just masukkan code terus dapat guna aplikasi Uber

3)Make sure anda ON kan gps location setting so Uber boleh detect lokasi anda berada.Kalau boleh tunggu di lokasi yang senang dituju seperti stesen bas dan lobi serta tempat yang boleh dicapai oleh gps.

4)Pilih lokasi yang hendak dituju.Anggaran harga juga dapat dilihat di aplikasi Uber.

5)Request Uber.
Pilih cara bayaran Cash/Kad


6)Uber akan bagitahu anda No Plat kereta,Nama driver,model kereta dan tempoh masa driver yang akan datang pick-up anda di lokasi.Uber akan tunjukkan map Uber Car itu bergerak sehingga sampai ke destinasi anda.

7)Anda juga bole contact driver Uber.

8)Tunggu sehingga Uber Car sampai dan pastikan kenderaan yang anda naik itu betul dan tepat.Boleh berkomunikasi dengan driver untuk kepastian.

9)Anda akan dikenakan charge jika anda cancel trip dalam tempoh masa kurang dari 5 minit Uber sampai di lokasi.

10)Anda hanya dikehendaki membayar tambang apabila anda telah selamat tiba dilokasi yang dituju.Driver Uber akan mengira tambang dan anda just perlu bayar sahaja :) juga ucapkan terima kasih.

11) Uber akan meminta anda untuk memberi rating kepada driver tersebut.

Selamat Mencuba!







2 comments:

  1. Kalau saya naik dgn kawan kawan bole tak request nak kereta yg lebih besar ? Ke kena naik je kereta yg driver tu bawa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. x silap ada utk yg besar tp tgok availability rse

      Delete

Thanks for reading :)