Friday, 19 August 2016

Travel Melaka Naik Bus[Imperial Heritage Hotel]

Assalamualaikum 

Today nak story our journey to Melaka with my husband

Travel By Bus

Stay @ Imperial Heritage Melaka Hotel 
2D1N


First of all before nak pergi bercuti haruslah study tempat menarik,transport,tempat tinggal
 & tempat makan serta timing :)


BOOKING HOTEL

Nurul guna online booking via Booking.com
Booking.com : RM 165.09 + 6% GST (RM 175)
Bayar di kaunter

IMPERIAL HERITAGE MELAKA HOTEL
CHECK IN : 3PM (10/8/16)
CHECK OUT : 12 PM (11/8/16)

Info: Hotel ni kena bayar deposit dahulu masa check in 
Nurul kena bayar deposit RM100
dan bila kita check out dia akan refund duit.

Rating :4/5
Dataran Pahlawan,Stadhuys,Menara Taming Sri,A Famosa,Muzium,Melaka River Cruise
(just walking) average 10 minutes
Deco : Modern (Standard Room)

Booking.Com



TICKET BUS

Nurul beli guna online via TBS Online Ticketing 
pada 7/8/16 untuk perjalanan pada 10/8/16 jam 11.30 pagi
payment online


Tips: Ticket online boleh dibeli 3 jam sebelum berlepas (better awal)

untuk tiket balik kami beli on the spot saja di kaunter
 sebab tak pasti nak balik pukul berapa :P

Harga tiket TBS > Melaka Sentral
RM 11/person 
28 seats
Mayang Sari Bus
Depart time :11.30 pagi di lobi pelepasan gate 11 
Terminal Bersepadu Selatan

Harga tiket Melaka Sentral > TBS
RM10/person
40 seats
Delima Bus
Depart time : 1.00 petang


(10/8/16) 
9.30 pagi naik taxi dari Yulek Cheras ke LRT Bdr Tasik Selatan
Price: RM10

ada parking disediakan di TBS dan berdekatan LRT Bdr Tasik Selatan juga


Lobi utama TBS dari laluan LRT Bdr Tasik Selatan


Signboard di TBS
Mudah & sangat selesa macam di airport.
Sistematik


Settle booking online.
sila print boarding pass untuk tukar kepada tiket bas di kaunter TBS

Booking Code/Boarding pass details akan dihantar ke email 
dan boleh di print semula di TBS Online Ticketing juga :)

Anda dinasihatkan tiba di TBS 45 minits sebelum berlepas.
Jika lewat pihak staff di TBS akan announce nama kita sebelum bas bergerak.

Boarding Pass Details



sila cari kaunter ini untutk tukar boarding pass kepada tiket bas.(online booking)
Dalam tiket bas nanti akan diberitahu gate lobi pelepasan.

Ticket bus 
So lets go to Gate 11






wefie & makan breakfast kuih karipap mak bekal dulu 
sementara nak turun ke departure lobby
sekitar dia ada banyak kemudahan 
spt mesin ATM,bazar,klinik,tandas,surau,pos laju,pelbagai kedai makanan :)
ada polis bantuan juga 

Here we go 
Lobi Pelepasan/Departure Lobby
30 minits sebelum bas berlepas boleh la turun ke Gate 11



Gate 11
Skrin juga disediakan untuk rujukan kita mcm di airport tu.
ada senarai bas,time berlepas
banyak kerusi disediakan untuk menanti ketibaan bas 
sekitar dia ada kiosk jualan juga

Jam 11.30 pagi bas pun sampai.Alhamdulillah :)


our bus Mayang Sari



dalam bas seat no 9 dan 8 :) 
bas ni ada 28 kerusi
  couple seats and single seat
ramai foreigner naik juga
excited first time melaka trip by bus :)

Perjalanan dari TBS ke Melaka lebih kurang  2 jam  





Alhamdulillah.Arrived Melaka Sentral @ 1.30 PM






Bas berhenti di Terminal Bas Antara Negeri Melaka Sentral

selepas turun bas boleh follow signboard ke Terminal Bas Domestik.
Bas Domestik akan melalui area dalam negeri Melaka 
dan di panggil sebagai Bas Panorama Melaka

Misi utama hendak berjalan di Bandar Hilir so terus cari Bas No 17 

Suasana dalam Terminal Bas Domestik (aircond)

Skrin Waktu Berlepas/Departure boleh tengok sini



Bas Panorama Melaka No 17 
Last station Ujong Pasir
(Mata Kucing-Bangunan Merah-Dataran Pahlawan-Bandar Hilir- Ujong Pasir)

Kami turun di Dataran Pahlawan sebab kami stay di Imperial Heritage Melaka Hotel.Sebelah saja!
Tambang Bas RM 1.50/person
&  dibayar kepada pemandu bas.(better standby duit kecil siap)

Pemandu bas akan jerit Bangunan Merah!2x so alert saja dan turun bas


dalam bas panorama Melaka
bas ni memang ramai orang sebab pergi ke tempat tumpuan pelancong
tapi station Bangunan Merah ramai yang akan turun 


suasana dalam bas panorama Melaka

Check it out about

for more info

Pemandu bas jerit Dataran Pahlawan dan kami pun turun
Next misi before check in hotel pukul 3 kami lunch dulu.

on the way nak ke hotel tepi jalan di Dataran Pahlawan ada kedai2 makan


Total lunch :RM14/ 2 orang
Koay teow goreng basah
Nasi berlauk
Air limau
Teh O ais

Alhamdulillah jumpa hotel kami :)
just cross the road

lobby

reception
naik lift kena scan card baru boleh tekan no
good security

tingkat 19






scan access card dan masuk

receptionist will give u the access card and wifi password



standard room be like

view from my room near to Hatten Hotel
Hatten Hotel special ada bridge boleh terus masuk Dataran Pahlawan.

dataran pahlawan just opposite


love the chandelier

clean room

 security box ,iron & iron board,hanger

toiletries

simple kitchenette

the fridge


arah kiblat untuk solat

sampai hotel rest first after Asar kami keluar balik :)



Bukit St Paul









melaka river cruise
sungai melaka



Kaunter tiket Melaka River Cruise
RM 10.60/person with MyKad













sungai melaka belakang Hotel Casa Del Rio
Quayside Hotel tepi Nurul




Harga tiket RM15/person (MyKad) for adult
so sila bawa MyKad anda :)
percuma mineral water

 kaunter tiket

view dari menara taming sari
dia akan berpusing 360 darjah secara perlahan




dalam menara





MINI RIDER 3D

Harga tiket RM5/person
bayar di kaunter tiket menara taming sari juga




lepas dah settle kami pun nak cari dinner
opposite Menara Taming Sari kena cross jalan ada ternampak kedai burger
Harga 3.50/burger kami beli 4 burger standby sebab tak payah turun hotel lagi


seriously burger dia sedap!
RM16 

Starbucks:RM18

balik hotel

view malam dari bilik hotel



DAY 2 
Check Out @ 12 pm dan dapat refund duit deposit balik
Tunggu Panorama Melaka Bus di stesen bas Dataran Pahlawan




bye melaka!











Tambang bas Dataran Pahlawan to Melaka Sentral 
RM2 /person



dalam bas





beli tiket bas dari Melaka Sentral to TBS
RM 11/person
Pukul 1 pm








Alhamdulillah sampai TBS :)
Pukul 3 pm

Taxi dari LRT Bdr Tasik Selatan ke Yulek Cheras
RM10



Thanks for reading!




Sebelum naik melaka river cruise & menara taming sari ada sesi photoshot.Bila da settle dorang akan bagi pic n tanya nk beli x..kami try beli je

Melaka river cruise x 2 :RM40
Menara Taming Sari ×1 : RM15

2 comments:

  1. Tq nurul share info.kct pun tringin nak buat mcm ni ,bawa ank2 rs naik bus.

    ReplyDelete

Thanks for reading :)