Wednesday, 13 March 2013

Tips: Nite Shift Worker




OH! Nite shiftku



Assalamualaikum bloggers & readers sekalian..

Sekarang nurul tengah BERCUTI..hoorey..ulang sekali lagi bercuti..hehe..korang jangan jeles tau..
Actually nrl merupakan pekerja Cemerlang dalam sebuah hospital swasta di KL..bekerja sebagai pharmacy assistant saje..bukan dokter yea..walaupun kerja pharmacy tapi NONONO bukan senang2 leh mintak ubat yea..sebiji ubat adalah amat bernilai bg hospital swasta..kui3x..bekerja dgn amanah OK..

Melalut pula..actually nak cerita pasal Nite Shift worker..

sape?? Of course saya la salah sorang calon2 nya..hehe..(tabahkan hati nurul)

Kalau keje nite shift nrl akan masuk keje pkul 9mlm sampailaaaah besoknye 7 PAGI..saje nak boldkan..hehe
kat hospital tu nurul keje sorang2 je tau..dala badan nurul kecik kenot kene jaga pharmacy sebesar tu..(xpe nurul Allahswt ada teman)hehe sedapkan hati sendiri..

SEMUA TUGAS dihandle oleh saya sorang..uwaaa..kalu bz memg rse mcm nak menangis tau!Sabar2..yelah kene check ubat betul2 kalu salah nanti mau kene saman..mohon dijauhkan Ya Robb..amin..

Nrl merupakan pekerja feveret my boss utk keje malam..kalu xde org keje den la jd mangse..tp xpe dpt cuti byk..hehe..xpayah susah2 jem pepagi bute tu..duk KL mcm nila..tp sbnrnye bekerja shift mlm tidaklah berapa elok utk kesihatan bdn kita..tp mcm mane weh dah terpakse..hehe

Bawah ni nurul nak bg tips2 utk pekerja nite shift OK!

1)Ramai org akan minum kopi utk hilangkan mengantuk.tapi jgn amalkan selalu kerana risiko utk mendapat gastritis sgt tinggi ok..So ape kate korang tukarkan kpd air teh atau air masak.

2)Jangan sibuk2 nak berdiet sewaktu anda shift mlm.kalau boleh jaga pemakanan dan makan sebelum mulakan kerja untuk dpt energy.amalkan mkn sayur,buah utk dpt serat mencukupi.

3)Amalkan makan makanan sunnah sepeti madu,kurma,habbatus sauda utk kecergasan dtempat kerja.
4)Gantikan waktu tidur selepas balik dr kerja untuk pastikan badan dpt rehat secukupnya.
5)Jgn sampai tidur sepamjang hari..kalau bole lakukan execise spt jalan kaki atau naik turun tngga utk kesihatn anda!

ok chow dulu geng..wassalam selamat beramal~


No comments:

Post a Comment

Thanks for reading :)