Saturday, 18 February 2017

Travel Langkawi Day 2 : Island Hopping ll The Zon Langkawi

Assalamualaikum :)

today nurul nak story hari kedua kami di Langkawi

selamat pagi Langkawi!

pagi tu kami pergi ke Oriental Village untuk naik cable car (SkyCab)
perjalanan dari Casa Fina ke Oriental Village mengambil masa dalam 30 minit.
on the way kami singgah isi minyak di Petronas Quay RM 20

kami lalu Pantai Kok ,Sky Trex, Hotel The Danna on the way ke Oriental Village

Petronas Quay

kami makan dulu sebelum masuk Oriental Village



makan roti telur x 2
air suam dan air limau
RM 8

shopping sun glasses RM15







sampai saja Sky Cab terkejut sebab beratur sangat panjang huwaaa (T_T)
ni gambar separuh beratur sampai kat belakang nun
tak expect la panjang sebab bukan cuti sekolah pun.
rupa-rupa nya yang beratur tu tunggu turn 
 nak naik Sky Cab sebab kena delay ada masalah angin kuat atas Gunung Machinchang
Kaunter tiket terpaksa di tutup.


hampir pukul 1 pm angin mula terkawal so 
pembeli tiket pada pukul 9 pagi tadi baru dapat naik
nampak tak betapa sabarnya mereka haha
masa tu kami fikir nak beli tiket express lane saja tapi kaunter still tutup.

 Express Lane kena tambah RM 50
Harga Basic Combo RM 40 + RM50 : RM90 (Express Lane)

Basic Combo tu termasuk harga untuk  
SkyCab, SkyDome, SkyRex, 3D Art Langkawi
Starting harga RM40 (MyKad)
sila lah bajet time betul-betul ya (n_n)


Harga tiket 
sila bawa MyKad

Tiket semua nya dalam Combo Set

Tiket untuk Sky Bridge RM 5 
beli di atas
waktu operasi 9. 30 pagi - 7.00 malam saja


muka penuh sabar haha
awal-awal je ni
bila tengok ramai lagi yang beratur kami pun cancel plan naik Sky Cab
so better sebelum excited datang call la pihak Panorama SkyCab 
untuk tahu status operasi

boleh contact 049594225
untuk tahu status operasi Sky Cab

kami cancel pergi Sky Cab terus pulang ke Casa Fina
Parking di Oriental Village guna Auto-Pay Car Park(ikut jam)
Bayar dulu di Auto Pay Machine then keluar :)
Parking kami RM 3 saja 




masa tunggu di SkyCab ada gadis bagi kami pamphlet untuk pakej di pulau
so kami decided pergi Island Hopping saja pukul 2.30 petang

Senarai Harga dalam pamphlet itu ( Feb 2017) 

Island Hopping (9.30 am/ 2.30 pm)
 4 jam
Tasik Dayang Bunting
Pulau Beras Basah
Pulau Singa Besar (Eagle Feeding Spot) Sight Seeing Only
Harga RM35/person

Kilim Geopark Mangrove Tour (9.00 am)
4 Jam
(Sharing Boat)
Bat Cave , Floating Fish Farm, Crocodile Cave, Wild Life Spotting
Local Set Lunch served at Floating Restaurant
Harga : RM 120/person (adult)
RM 80/person (Child 3 - 12 years)

kalau pergi ramai dengan family boleh ambil pakej lain 
guna 1 boat family kita saja
ada beberapa pakej dari serendah RM 200 per boat ( max 8 orang)
maximum RM 500 per boat ( max 9- 12 orang)

boleh contact
DIRA 0125997384
INA 0134296916

Area sekitar Cenang juga banyak servis pakej pulau ini boleh survey ya!

Nurul whatsapp Dira untuk booking Island Hopping
hantar nama,time, nama hotel untuk van pick-up
Dira akan bagi contact no orang yang akan pick up kami di hotel nanti.

so kami bergegas balik ke Casa Fina untuk tukar t-shirt (n_n)
kami sempat solat jamak dan qasar Zohor Asar di Casa Fina before pergi
Island Hopping
takut terkejar masa kan better solat dulu.beb


 naik van to Island Hopping
van akan pick up customer dari hotel ke hotel

muka ada sikit burn
dalam van

di jeti baru kami bayar ke abg van nama Yus RM 35/seorang x 2 (RM70)
masa dalam van makan siap ubat muntah maxolone tablet
before pergi Island Hopping akan ada sesi photograph

 naik boat



Destinasi pertama Island Hopping adalah

TASIK DAYANG BUNTING

1 JAM

Bayaran Masuk : RM 3/seorang (MyKad) Dewasa 
RM 1/seorang (7 - 12 tahun)


dayang bunting 
seakan wanita mengandung sedang baring

kami sampai di Pulau Dayang Bunting/
 Dayang Bunting Marble




 Pintu Masuk


 Harga masuk ke Tasik Dayang Bunting





mari kita exercise 300 meter untuk ke tasik Dayang Bunting 
naik tangga turun tangga




boleh mandi ,main kayak tapi ada bayaran 
kami just santai-santai tengok view yg sgt nyaman!
selepas 1 jam kena balik semula ke jeti untuk naik boat pergi tengok burung Helang makan


EAGLE FEEDING SPOT PULAU SINGA BESAR(SightSeeing)





PULAU BERAS BASAH

1 JAM









nice view! 

lebih kurang pukul 5.30 petang kami bergerak balik ke jeti 
ada jual pinggan frame gambar kita
RM 10



van akan hantar kami balik ke hotel masing-masing
sampai Casa Fina dalam pukul 6 petang

Kami singgah Chois Mart beli 
Maggi Tomyam dan Asam Laksa 
Mineral water x 2
Ubat Batuk

Subtotal RM18

malam itu selepas solat kami pergi shopping!!

kami pergi jalan kaki saja cross the road dah sampai haha


The ZON Duty Free

PANTAI CENANG


waktu operasi
10 pagi - 9 malam









Vantage RM 129 ( 2017 )


selain The Zon Duty Free
ada pelbagai lagi tempat shopping lain seperti 

Pantai Cenang
Cocoa Valley
Cenang Mall 

Pekan Kuah
Haji Ismail Group Kompleks dan cawangan,
RAMS

baca blog harga tak jauh berbeza so kami just pergi paling dekat saja di Pantai Cenang
dari Casa Fina Cenang ke Pekan Kuah ambil masa lebih kurang 30 minit

senarai harga shopping di The Zone (Feb 2017)

luggage Rainer Active RM 139

Vantage Cook Ware 32cm : RM 129

Pepero 256g RM 21.90/box

Kinder Bueno 8 twin bar ( 1 BOX) : RM 21.90

Hersheys Cookies & Creme 355g :RM 30.90/bag

Hersheys Creamy Milk Choc & Almond 375g : RM 29.90/bag

Ferrero Rocher 30 pcs : RM 27.90/box

Toblerone 6 barsx 100g : RM 24.90

Daim 300g : RM 16.90/bag

Bounty Minis 403g : RM 14.90/bag

Tiramisu Semi sweet Choc Almond : RM9.90
Tiramisu Almond Choc: RM 9.90
Tiramisu Almond White Choc : RM 9.90

Subtotal shopping RM 750+- 
(T_T)

selepas habis shopping kami simpan barang di Casa Fina dan pergi keluar makan malam
depan Casa Fina saja jalan kaki

CHAR KOAY TEOW PENANG FAMOUS


self service makanan siap dia akan panggil 
ada burger,char koay teow dan pelbagai jenis air


Harga
Char Koay Teow special (lebih koay teow + telur)
Char Koay Teow Biasa
Air 
Subtotal RM 16

selepas makan kami jalan-jalan sekitar Cenang street dan beli

Air Dragon Fruit RM 5.00
Sweet corn RM 3.00
Steamboat RM 9.00

dan kami pun balik ke Casa Fina

Subtotal kos untuk hari kedua di Langkawi

Minyak RM 20
Makan pagi RM 8
Sun glasses RM 15
Parking Oriental Village RM 3 
Island Hopping RM 35 X 2 : RM 70
Tasik Dayang Bunting RM 3 X 2 : RM 6
Frame gambar RM 10
Chois Mart : RM 18
The Zon Duty Free : RM 750
Makan malam + snacks: RM 33


RM 933


wassalam :)
kalau kurang shopping boleh jimat lagi tapi 
dah mai Langkawi memang port shopping
datang sini pun kumpul duit okay haha
sila diet lepas ni pls










No comments:

Post a Comment

Thanks for reading :)