Wednesday, 20 April 2016

Cara dapatkan Laporan CCRIS

Assalamualaikum semua

today nurul nak bagitahu cara nak dapatkan laporan kredit/hutang kita 
so that kita boleh semak status kredit kita macam mana.

or dengan nama lainnya rekod CCRIS
Central Credit Reference Information System

CCRIS ni diwujudkan oleh Bank Negara Malaysia sebagai rekod data
bagi segala hutang kita dari mana-mana institusi kewangan termasuklah PTPTN.

CCRIS ini selalunya dijadikan rujukan oleh mana-mana syarikat kredit atau institusi kewangan seperti bank sebagai tanda aras untuk meluluskan permohonan pinjaman kita sama ada loan rumah ,loan kereta etc

Dengan mendapatkan laporan CCRIS saja pihak bank/syarikat kredit sudah boleh tahu kita ni jenis peminjam yang baik atau culas!
So korang nampak tak betapa pentingnya laporan CCRIS yang cantik ☺

dengan kata lainnya sila lah bayar hutang anda on time! tu saja boleh buat laporan CCRIS anda kelihatan bagus di mata bank.

even korang bayar on time better check laporan CCRIS kita juga
 so that pihak bank update kita punya rekod.


CARA -CARA NAK DAPATKAN LAPORAN KREDIT CCRIS

Sila tekan link yang diberikan utk bacaan lanjut (^_^)

(Free of charge)
1)BANK NEGARA MALAYSIA

(Syarikat Berbayar)

2) RAMCI 
(RAM Credit Info)
cara dapatkan laporan kredit dari RAMCI


3) CBM
(Credit Bureau Malaysia)

cara dapatkan laporan kredit dari CBM




My story using RAMCI to get my credit report

nurul just gunakan RAMCI saja sebab mudah dan cepat kadang busy kerja takde masa pergi keluar

1) register personal credit report PLUS dulu.

2)nanti pihak RAMCI akan hantar email untuk pengesahan just bagi gambar copy I/C depan belakang & support document mcm lesen memandu.

3) buat payment RM10 online  

4)dalam beberapa minit terus RAMCI emel nurul laporan kredit semua(^_^)

5)Bacaan '0'  dalam carta menunjukkan bayaran bulanan yang baik.

6)Boleh click sini --> cara baca laporan CCRIS


bawah ni contoh laporan CCRIS
semoga nurul dapat selesaikan segala hutang dengan cepat!Ameen
ini gambar separuh saja ada pages lain sebab P&C kan 

p/s: sila berhati-hati jika dah lama tak bayar ptptn boleh check rekod CCRIS untuk monitor.

SELAMAT MENCUBA!

22 comments:

  1. Lau nak minta tolong cik print kan laporan ccris sya boleh tak.??sy xpandai nk buat online.. nk g bnm jauh.. sy kt kelantan.. lau cik blh tlg mohon wasap saya 0109022378

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry Ah Hg..paling selamat kena buat sendiri sebab dia nak tahu personal you nanti..yang pasal dokumen tu you boleh snap pic dan send saja..:)

      Delete
  2. Lau nak minta tolong cik print kan laporan ccris sya boleh tak.??sy xpandai nk buat online.. nk g bnm jauh.. sy kt kelantan.. lau cik blh tlg mohon wasap saya 0109022378

    ReplyDelete
  3. Lau nak minta tolong cik print kan laporan ccris sya boleh tak.??sy xpandai nk buat online.. nk g bnm jauh.. sy kt kelantan.. lau cik blh tlg mohon wasap saya 0109022378

    ReplyDelete
  4. personalcredit report PLUS tu cmna ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh tu yg under RAMCI tu..dapat report lebih detail

      Delete
  5. Nurul..nak tanya...lepas sign up ramci..pastu mcm mana nk request tk dptkn laporan kredit?
    Mcm mana nurul blh b.in rm10?mana dpt no akaun tk b.in?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..sis pilih yg personal credit report PLUS..yg tu nanti ada payment utk dptkn report..nrl just follow step dia bagi saja :)

      Delete
    2. Trm ksh nurul..

      Delete
  6. nurul,,, dh sign up utk report plus dah upload document yg dia minta. pastu tnggu dia email kita semula dan bg no acc ke ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu dia terus minta payment RM10..nrl terus bayar je

      Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Hai Nurul..kalau sdh sign up dan membuat payment..adakah penyata ccris akan diemel kepada kita setiap bulan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak..kita perlu bayar setiap kali ingin memohon laporan ccris dr RAMCI

      Delete
  9. fuhh, thanks ye untuk perkongsian ni. nak pergi bank negara memang xsempat. :)

    ReplyDelete
  10. npe sy xboleh nk reg ye?? bila tekan resend OTP.. tp dpt nie 'Exceed Daily SMS Limit'

    ReplyDelete
  11. Salam, selain Mykard, dokument sokongan lain macam slip kwsp, bank statement boleh x digunakan?

    ReplyDelete
  12. thanks.. sgt berguna info ni..

    ReplyDelete

Thanks for reading :)