Thursday, 10 March 2016

Cara Isi Borang E-Filing Cukai Pendapatan

Assalamualaikum :)


Start 1 March 2016 dah boleh isi borang nyata cukai pendapatan di 
Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

selalunya waktu bulan Mac setiap tahun kena isi 
tempoh till hujung April bagi yang bekerja under majikan

boleh isi online melalui e-filing
or pergi sendiri LHDN

nurul prefer online (^_^) since 2011

majikan nrl dah buat bayaran ke LHDN melalui potongan gaji a.k.a 
Potongan Cukai Bulanan(PCB)
so nurul haruslah buat e-filing untuk dapatkan lebihan bayaran



FIRST TIME USER

1) Dapatkan No.pin dari cawangan LHDN berdekatan

2) Buka website LHDN click E-filing di capaian pantas  or  https://ez.hasil.gov.my

3) Click 'Login kali pertama'

4)Isi kan no.pin dari LHDN & I/C  tekan HANTAR

5)Isikan maklumat yang dikehendaki dan tekan SETUJU

6)Pengesahan maklumat dan tekan HANTAR

Lastly akan keluar statement 
'Sijil Individu anda telah berjaya.Sila klick di SINI untuk log masuk'
so korang just click saja ya.

boleh refer sini untuk panduan bergambar :) pdf file

(sumber dari lhdn)

bawah ni panduan bergambar untuk isi borang e-filling untuk setiap tahun
better tengok pics lagi senang faham.haha

(sumber dari lhdn)

masa isi ni sila refer EA Form yang HR dept bagi kita.
masa nak isi tuntutan pelepasan cukai better simpan resit incase LHDN buat spot check
antaranya resit perubatan sendiri& family,pembelian buku,barangan sukan dan benda yang korang claim tu.

dah settle LHDN akan refund balik lebihan bayaran kat akaun bank kita :)






selamat mencuba!


3 comments:

  1. Salam Cik,

    Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
    laman web kami. Kami sangat hargai jika Cik boleh review laman web kami.
    Cik boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

    Terima Kasih.

    Syahmi
    syahmiruhaizat@gmail.com
    +6011-15359165

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,insyaAllah syahmi.thanks for the invitation :)

      Delete
  2. Tapi tahun ni jumlah pelepasan utk anak2 bertambahkan jumlahnya
    Klu dulu 1000 sekrg 2000

    ReplyDelete

Thanks for reading :)